Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală când vin în România

Senatorii PNL Nicoleta Pauliuc şi Adrian Hatos au iniţiat un proiect de lege prin care studenţii şi doctoranzii români care învaţă în străinătate vor beneficia de asigurare de sănătate gratuită la venirea în ţară. Prevederea urmează să li se aplice studenţilor și studenţilor doctoranzi înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din Uniunea Europeană/ Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Au fost cazuri multiple în care tinerii studenţi români din străinătate veniţi acasă nu au beneficiat de servicii medicale decontate din cauza unei interpretări a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cum că aceştia nu pot fi asimilaţi celor care învaţă pe teritoriul României.
„Legea vine să lămurească o interpretare nefirească a CNAS care susţinea că studenţii români din străinătate care vin în România nu au aceleaşi drepturi conform legii cu studenţii români care studiază în ţară. Este evident necinstit faţă de nişte tineri bine pregătiţi pe care ni-i dorim să se întoarcă acasă şi să contribuie aici la dezvoltarea României. Şi cum să facă asta câtă vreme semnele pe care le transmite statul român, prin CNAS, sunt tocmai în ideea că nu sunt bineveniţi? Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România şi dacă învaţă în străinătate. Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi cu studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani la o medie europeană care depăşeşte 30%”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc.
Au existat mai multe speţe în care studenţii nedreptăţiţi au acţionat în instanţă statul român. Toate deciziile de până acum au fost unanime în sensul acordării acestor drepturi şi, totuşi, acest cadru de intepretare discriminator, folosindu-se în mod incorect principiul teritorialităţii, deşi discutăm de cetăţeni români, este în continuare folosit de CNAS invocându-se neclaritatea din legea actuală (L95/2006) care reglementează reforma în Sănătate.
„Constituţia României, la articolul 16, spune foarte clar că toţi cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Legea pe care am iniţiat-o vine să elimine o astfel de discriminare şi să creeze un cadru coerent în care studenţii români – indiferent că învaţă în România sau oriunde în Europa – să beneficieze de drepturile lor legale fără să mai fie nevoiţi să-şi caute dreptatea prin instanţe. Bugetul Asigurărilor Sociale nu este grevat semnificativ de această măsură, dar reuşim să mai eliminăm de pe rolul instanţelor nişte dosare care n-ar fi trebuit să ajungă acolo în primă instanţă dacă textul legal era coroborat cu Legea Fundamentală şi se înţelegea foarte clar că Legiuitorul a vrut să acorde această asigurare medicală tuturor studenţilor şi doctoranzilor”, a concluzionat senatorul Adrian Hatos.
 
 



Go to top