Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Radu Mihail: ”Referendmul #fărăpenali să aibă loc pe 6 decembrie, nu mai blocați voința a 1 milion de oameni”

Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a cerut din nou în Biroul Permanent să se pună pe ordinea de zi a Plenului Senatului propunerea legislativă L447/2020 reprezentând inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice”.
La rândul său, senatorul USR Nicu Fălcoi, președintele Comisiei de Constituționalitate, a trimis, azi, încă o solicitare către Comisia Juridică a Senatului în care cere reunirea, marți 10 noembrie, la ora 10-00, a Comisiilor de Constituționalitate și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări pentru a se putea discuta și redacta raportul în cazul inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice.”

Radu Mihail: ”În Biroul Permament am insistat și am obținut recunoașterea caracterului de urgență a dezbaterii proiectului de lege, dar încă mai sunt unele ezitări în Comitetul Liderilor, ezitări pe care, sincer, nu le înțeleg. Legea este simplă și ușor de înțeles, au înțeles-o peste 1 milion de români care vor ca o persoană care a încălcat legea penală și a fost condamnată să nu poată fi aleasă într-o poziție în care se propun și se adoptă legi sau în care poate decide asupra felului în care sunt gestionați banii publici. Este o lege simplă, un fel de lege a lustrației care ar asigura că politica este făcută de oameni care se gândesc la binele comunității, nu al lor. Plenul Senatului poate tranșa favorabil această chestiune în următoarele două zile, dacă există voința de a reforma din rădăcini politica românească”.

Termenul de adoptare a raportului comun al celor două comisii era 29 iulie 2020, propunerea legislativă L447/2020 reprezentând inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice” nu a fost încă discutată în comisiile reunite, din lipsă de cvorum.

Nicu Fălcoi: ”Azi am trimis o nouă scrisoare Comisiei Juridice să participle la o ședință comună marți, 10 noiembrie 2020, fie fizic, fie on-line. Membrii Comisiei de Constituționalitate vor fi acolo și aștept ca și membrii Comisiei Juridice să înțeleagă importanța acestei initiative pentru asanarea morală a politicii românești. Este ce vor 1 milion de români.”  

Pentru
ca inițiativa să poată fi supusă referendumului în data de 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, este imperios necesar ca cele două Comisii să depună imediat Raportul Comun, care să intre tot săptămâna aceasta, la vot, în Plen.

Grupul USR din Senat a cerut în scris Biroului Permanent, în urmă cu patru săptămâni, să pună în vedere celor două comisii raportoare să urgenteze adoptarea raportului asupra propunerii legislative L447/2020.
 



Go to top