Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Mecanismele de integrare a refugiaților ucrainieni pe piața muncii din România, dezbătute la Senat sub patronajul Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a organizat miercuri, 22 martie a.c., împreună cu Asociația Hands across România (HAR) o întrevedere menită să identifice mecanismele optime de facilitare a integrării rapide a refugiaților, pe piața muncii. Evenimentul s-a desfășurat sub auspiciile proiectului VoHub – consiliere vocațională pentru refugiați, proiect derulat în parteneriat cu DGASMB și Primăria Municipiului București și finanțat de CARE, FONPC și SERA România și care a avut drept bază de analiză ghidul Comisiei Europene.
 
”Nevoia de ajustare a cadrului legislativ pentru a răspunde cât mai bine nevoilor refugiaților ucraineni și nu numai pentru această categorie de migranți, se aude astăzi, aici, de la fiecare actor implicat în intervențiile pentru aceștia. Este nevoie să ne uităm la stabilirea domiciliului refugiaților pentru ca aceștia să poată beneficia de serviciile care depind de existența unui domiciliu. Dar și mai mare este nevoia de a pregăti toate planurile de intervenție ca aceste persoane să devină independente, reușind să aibă un loc de muncă iar copiii acestora să aibă acces la educație de calitate,” a spus, în cadrul lucrărilor, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, senatoarea Anca Dragu.
 
În urma dezbaterilor ample, participanții în rândul cărora se numără reprezentanți ai Guvernului, Emmanuelle Grange, șef Unitate România-Bulgaria, Direcția generală pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, Comisia Europeană s-au conturat câteva concluzii importante care vor face parte din strategia autorităților, în perioada următoare:
 
•          Ajustarea legislației privind domiciliul pentru a facilita angajarea;
•          Diversificarea instrumentelor legislative care permit o integrare mai ușoară a profesiilor liberale de medici, profesori;
•          Programe de sprijin a antreprenoriatului;
•          Folosirea programelor operaționale pentru a răspunde nevoilor refugiaților;
•          Excepții de la plata unor taxe ale refugiatilor și ale angajatorilor;
•          Complementaritatea programelor de finanțare europene cu cele ale Națiunilor Unite;
•          Extinderea beneficiilor și a tuturor intervențiilor pentru toți migranții;
•          Includerea persoanelor cu protecție internațională și temporară printre beneficiarii măsurilor de stimulare a inserției pe piața forței de muncă, prin completarea art. 85 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă. Legea prevede o serie de facilități fiscale pentru angajatorii care încadrează persoane aparținând unor grupuri vulnerabile.
 
În România – țară pe teritoritul căreia se află aproximativ 100.000 de refugiați din Ucraina, conform unei comunicări recente a ANOFM de la începutul conflictului armat din Ucraina şi până la data de 21 martie a.c., - în  evidențele agențiilor teritoriale din subordinea ANOFM s-au înregistrat, pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii, 1760 cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 826 au fost angajați pe piața muncii prin intermediul/cu informarea ANOFM. Tot în această perioadă, 346 de firme au declarat 4483 locuri de muncă vacante disponibile şi pentru cetăţeni ucraineni. În REVISAL sunt înregistrate, în prezent, 6495 de contracte de muncă ale acestora.



Go to top