Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

„Raportul privind situația mamelor minore – 2021”, dezbatere organizată la Senatul României

Senatul României a organizat o dezbatere marți, 15 noiembrie a.c., împreună cu „Salvați Copiii România” cu ocazia prezentării „Raportului privind situația mamelor minore – 2021”, cu participarea senatorului PNL Lucica Dina Muntean. Au fost invitați reprezentanți din Ministerul Sănătății, Ministerul Sănătății din Republica Moldova, Senatul României, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Cancelaria Prim-Ministrului și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. 
Din analizele realizate de Organizația Salvați Copiii România, pe un eșantion de 640 de persoane, dintre care 178 de mame și gravide minore, s-au desprins următoarele concluzii:
- 74% dintre gravidele și mamele minore indică alocația copilului ca principală sursă de venit;
- 66% dintre gravidele și mamele minore au dificultăți în a găsi munci ocazionale;
- peste 60% dintre ele locuiesc în gospodării de 5 sau mai multe persoane (unele neavând grup sanitar în locuință);
- 73% dintre gravide trebuie să se deplaseze în altă localitate pentru controlul ginecologic;
- aproximativ 20% dintre mamele minore au mai mult de un copil sau provin la rândul lor din mame minore. 
Din datele cuprinse în „Analiza situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România” și „Analiza privind situația gravidelor din zonele defavorizate” reiese faptul că majoritatea mamelor sau gravidelor minore nu utilizează măsuri contraceptive din motive religioase sau financiare, nu au cunoștințe în domeniul educației pentru viață (educație sexuală) și nu mai merg la școală de când sunt gravide, dar nici după naștere. 
Senatorul Lucica Dina Muntean a accentuat, în alocuțiunea susținută în cadrul dezbaterilor, că ameliorarea situației existente poate fi obținută doar prin îndepărtarea cauzelor generatoare, și anume sărăcia și lipsa de educație. De asemenea, a prezentat auditoriului ceea ce va face Guvernul României pentru îmbunătățirea condițiilor de viață, de locuire și de stare de sănătate a copiilor și a mamelor minore din comunitățile vulnerabile și nu numai, dar și pentru a reduce tendința privind numărul de mame minore, rata avorturilor și a mortalității infantile și materne: 
„Prin proiectul România Educată se are în vedere sprijinirea mamelor minore pentru a-și continua educația și pentru a învăța o meserie, astfel încât să se poată întreține singure. 
Prin Programul Operațional de Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, se vor finanța servicii comunitare integrate în 2.000 de comunități rurale și defavorizate din România. 
Prin Proiectul Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene se vor acorda tichete în valoare de 2.000 de lei mamelor cu posibilități financiare reduse”. 
În încheiere, senatorul Muntean, președintele Comisia de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) a prezentat măsurile concrete luate de Senatul României în vederea ameliorării fenomenului, domeniu în care demnitarul român și-a adus un aport personal:
 „Pentru susținerea mamelor și gravidelor din România (inclusiv minore), împreună cu alți trei senatori am inițiat un proiect de act normativ în vederea conștientizării depresiei post-partum în rândul populației care, nediagnosticată și netratată la timp, poate deveni o problemă majoră de sănătate a mamei și a bebelușului, dar și o problemă a familiei. 
Comisia de anchetă din Senatul României, a cărei președintă sunt, investighează cazurile de abuzuri sexuale și de orice fel împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea DGASPC-urilor. În cadrul acestei comisii au fost inițiate trei proiecte legislative și a fost propusă publicarea de către Institutul Român pentru Drepturile Omului a unui Ghid privind prevenirea situației de abuz împotriva minorilor. 
Aceștia sunt doar câțiva pași din lungul drum pe care îl avem de străbătut până la soluționarea fenomenului <<copii cu copii>> din România, dar am încredere că prin implicarea noastră, a tuturor, până la urmă vom reuși să atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus”.



Go to top