Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu Edgars Rinkevics, ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia

În marja participării la evenimentul internațional Noaptea Ideilor, care s-a desfășurat la Riga, în 27 ianuarie 2022, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a avut o întrevedere cu Edgars Rinkevics, ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia.
Discuțiile au relevat aspecte importante ale cooperării bilaterale româno-letone, oportunitățile de consolidare a colaborării în plan economic și prioritățile agendei europene, precum și problematica de securitate pe flancul estic al NATO și obiectivele strategice ale celor două țări în domeniile apărării și securității. 
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a subliniat importanța continuării consultărilor la nivel politic și a coordonării între statele aliate, precum și rolul major al conceptului de apărare colectivă al NATO, având în vedere actualele provocări de securitate la Marea Neagră și la Marea Baltică.
În ceea ce privește cooperarea economică româno-letonă, senatorul român a adus în atenție oportunitatea redeschiderii liniei aeriene directe București – Riga pentru stimularea investițiilor și a turismului în cele două țări și pentru intensificarea schimburilor culturale. A menționat, de asemenea, posibilitatea deschiderii, în viitor, pe bază de reciprocitate, a unei misiuni diplomatice române cu sediul la Riga, fapt ce ar constitui un simbol al dinamicii pozitive a relațiilor bilaterale și al importanței pe care România și Letonia o acordă cooperării dintre cele două state partenere în cadrul Uniunii Europene și membre ale Alianței Nord-Atlantice.
În încheiere, a avut loc un schimb de opinii privind evoluțiile din regiune și a fost subliniată necesitatea continuării dialogului româno-leton, la nivel parlamentar și guvernamental. 



Go to top