Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Comisiei pentru politică externă din Senatul României cu Grupul ambasadorilor din statele arabe și cu ambasadori reprezentanți ai unor state membre ale Organizației Cooperării Islamice

Comisia pentru politică externă din Senatul României, condusă de senatorul Titus Corlățean, a avut marți, 31 octombrie a.c., o întrevedere cu Grupul ambasadorilor din statele arabe și cu ambasadori reprezentanți ai unor state membre ale Organizației Cooperării Islamice (OCI). Întrevederea, la care au participat 16 amabsadori sau însărcinați cu afaceri din statele menționate, a avut loc la solicitarea decanului Grupului ambasadorilor arabi, ambasadorul Republicii Libaneze în România, Rana Mokaddem, respectiv a ambasadorului Regatului Arabiei Saudite la București, Mohammed Abdulghani M. Khayat, în numele unor state membre ale OCI.
La ședința Comisiei au participat senatorii Ion Marcel Vela (vicepreședinte), Cristian Bordei (secretar), Alexandru Răzvan Cuc și Alfred Laurențiu Mihai, membri ai Comisiei. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat de directorul Direcției Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Cristina Jacotă.
Întrevederea a vizat un schimb de opinii cu privire la provocările de securitate și criza umanitară din zona Orientului Mijlociu în contextul crizei generate de atacul terorist al grupării Hamas împotriva Israelului și, respectiv, de acțiunea militară de retaliere declanșată de armata israeliană, cu accent pe măsurile de prevenire a escaladării tensiunilor din regiune, precum și pe soluțiile care să răspundă situației umanitare rezultate, inclusiv cu privire la necesitatea eliberării prizonierilor civili nevinovați.
În intervenția sa, președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, a condamnat în termeni fermi actul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023, a exprimat preocuparea autorităților române pentru situația ostaticilor și a susținut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor persoanelor capturate de Hamas, inclusiv a celor cu cetățenie dublă, română și israeliană. De asemenea, a exprimat preocuparea autorităților române față de situația umanitară a civililor din Fâșia Gaza și a evidențiat necesitatea unor eforturi conjugate la nivelul comunității internaționale în scopul asigurării unor coridoare umanitare care să permită transmiterea ajutoarelor către populația civilă. În context, senatorul Titus Corlățean a amintit că România a decis oferirea unui ajutor umanitar care constă în 230 de tone de produse alimentare şi articole de cazarmament.
Ambasadorii arabi și cei ai statelor membre ale OCI prezenți la discuție au reiterat pozițiile cunoscute la nivel oficial asupra evoluțiilor dramatice din Orientul Mijlociu, cu accent pe necesitatea găsirii unei soluții rapide de încetare a focului și pentru acordarea de ajutoare umanitare civililor palestinieni din Fâșia Gaza.
Oficialii prezenți la întâlnire au căzut de acord că escaladarea și lărgirea conflictului nu reprezintă o soluție și că nu există o alternativă la relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu, necesar pentru găsirea unei soluții pozitive care să permită existența a două state, israelian și palestinian, care să conviețuiască în pace și securitate.
Ambasadorii prezenți au solicitat României, în baza istoriei anterioare cunoscute și apreciate, implicarea constructivă a țării noastre și asumarea unui rol activ în susținerea gestionării umanitare a evenimentelor dramatice actuale și, în perspectivă, legat de o dorită relansare a procesului de pace.
Menționăm că senatorul Corlățean a solicitat explicit sprijinul politic al statelor arabe și islamice pentru demersurile de eliberare a ostaticului Tal Haimi și a celorlați eventuali cetățeni români capturați de Hamas, precum și pentru cele de evacuare a cetățenilor români și a familiilor mixte româno-palestiniene din Fâșia Gaza.
Din delegația străină au făcut parte șefii de misiune ai Republicii Libaneze, Statului Kuweit, Republicii Tunisiene, Regatului Hașemit al Iordaniei, Regatului Arabiei Saudite, Republicii Arabe Egipt, Statului Qatar, Statului Libia, Republicii Irak, Republicii Sudan, Republicii Algeriene Democratice și Populare, Palestinei, Regatului Maroc, Republica Islamică Pakistan, Republica Indonezia și Republica Arabă Siriană.



Go to top