Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatorii USR au votat împotriva politizării ANCOM, o instituție autonomă care reglementează o piață cu o valoare de 4 miliarde de euro

Senatorii USR au votat împotriva propunerii legislative care modifică organigrama Autorităţii Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prin înființarea unui așa-zis ”Comitet de Reglementare” format din președinte, doi vice-președinți și 4 noi membri, aceștia din urmă putând fi și membri de partid.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, senatoarea USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, a argumentat că această modificare reprezintă, pe de o parte, încă o încercare a PSD de subordonare politică a unei instituții de reglementare autonomă și – pe de alta – de a oferi sinecuri consistente unor politicieni care nu vor mai prinde un loc eligibil pe listele electorale ale partidului.

De asemenea, este de remarcat viteza cu care modificarea structurii conducerii ANCOM a trecut prin Parlament, chiar înainte de deschiderea procedurilor privind licitația pentru servicii de comunicații 5G, licitație cu o valoare estimată la circa 1 miliard de euro.

Silvia Dinică: ”Prin această modificare, politicul ajunge sa conducă o instituție care ar trebui sa fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicație pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat și vorbim de 6 ani în conducerea ANCOM plătiți din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabilește în cuantum de 4 salarii medii la nivelul instituției, aferente lunii ianuarie a fiecărui an”. 

Iată, în continuare, discursul integral al Senatoarei USR Silvia Dinică: 

” Sinecuri pentru politicieni și o nouă încercare de a îngenunchea politic ANCOM, o autoritate de reglementare responsabilă pentru o piață de aproape 4 miliarde de euro. O  instituţie performantă a statului român  și, nu avem atât de multe. O instituţie care a fost dată ca exemplu de bune practici şi de Comisia Europeană.

Dezbatem astăzi o lege trecută cu viteza luminii prin Parlament, de fapt, fără o dezbatere reală. Încă un exemplu al modului vechi de a face politică, pentru interesele proprii, fără să ne pese de ceea ce contează pentru societatea noastră și pentru viitorul ei.

Fără nici o justificare reală se înființează un Comitet de reglementare. Practic, se extinde conducerea ANCOM de la 3 la 7 membri. Cei 4 membri din noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu, politicul ajunge sa conducă o instituție ce ar trebui sa fie independentă, căci nu-i așa? Patru din șapte.  Posturi cu dedicație pentru politicienii care nu vor mai prinde un alt mandat.

Pentru 6 ani, bani publici. Și nu puțini, pentru că remunerarea membrilor Comitetului de reglementare se stabilește la nivelul a 4 salarii medii la nivelul instituției, aferente lunii ianuarie a fiecărui an.  Și bineînțeles, ca să fie loc pentru toată lumea, cei care ajung acolo ar putea avea și experiență în domeniul științelor sociale. Căci nu-i așa, oricine poate conduce o astfel de instituție.

”Motivele necesității acestui proiect sunt admirabile, sublime, dar lipsesc cu desăvârșire”. Altfel spus, expunerea de motive impresionează prin lipsa oricăror argumente legale care să justifice aceste măsuri și vrea să mascheze adevăratele intenții prin expresii precum necesitatea promovării concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației. Binenteles, se invocă și contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească. Acest context excepțional nu cere conducere politică, aceste vremuri mai mult ca oricand nu mai au nevoie de incompetență, nu este nevoie de membri de partid fără specializare care să blocheze deciziile unei autorități responsabile de o piață esențială, o autoritate care are un rol cheie în aceste momente de pandemie și post-pandemie.

Grupul senatorilor USR va vota împotriva acestui proiect.”

 

Go to top