Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a E.S. Özgür Kivanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, l-a primit, joi, 20 aprilie a.c., pe E.S. Özgür Kivanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București, în vizită de prezentare, la începutul mandatului său în România.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme importante privind cooperarea în plan bilateral, regional, european și euroatlantic.
În plan bilateral, părțile au evidențiat nivelul excelent de cooperare între România şi Turcia, relația bilaterală funcționând la nivel de Parteneriat Strategic și urmând, în perspectivă, să fie ridicată la nivelul unui Consiliu de Cooperare Strategică la nivel înalt. În acest context, cei doi oficiali au confirmat interesul pentru extinderea și aprofundarea dialogului interparlamentar, prin schimburi regulate între parlamentele celor două țări, pe probleme de interes comun, la nivelul Comisiilor de politică externă, Grupurilor parlamentare de prietenie etc.
Președintele Comisiei pentru politică externă a reiterat susținerea constantă a României pentru accelerarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Turciei, precum și importanța strategică a continuării procesului de extindere a N.A.T.O.
Totodată, ambasadorul Turciei a folosit acest prilej pentru a mulțumi României pentru sprijinul acordat ţării sale în urma evenimentelor seismice din februarie 2023, care au avut efecte devastatoare asupra populației.
Părțile au avut un schimb de vederi în ceea ce privește situația de securitate din regiunea Mării Negre, subliniind în context importanța respectării integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, precum și necesitatea de a susține în continuare Republica Moldova și Georgia.
De asemenea, a fost discutată posibilitatea continuării colaborării în cadrul unor formate regionale de tip trilateral, în structura România-Turcia-Polonia.



Go to top