Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Adoptarea Rezoluției APCE 2452 (2022) pe tema angajării răspunderii pentru doborârea cursei aeriene MH17 în baza raportului senatorului Titus Corlățean (Strasbourg, 20-24 iunie 2022)

Cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 20-24 iunie 2022), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a prezentat raportul: ,,Angajarea răspunderii pentru doborârea cursei aeriene Malaysia Airlines (MH 17)”, în calitate de raportor.
În expunerea sa, raportorul a subliniat că raportul face referire la o tragedie umană, care a luat viața a 298 de persoane, dintre care 198 de cetățeni olandezi, care se aflau la bordul cursei aeriene care, în ziua de 17 iulie 2014, făcea legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur. A arătat că, dincolo de orice îndoială, cel mai convingător scenariu confirmă că moartea pasagerilor cursei malaieziene a fost provocată de o rachetă antiaeriană BUK, furnizată de Federația Rusă și folosită de forțele separatiste aflate sub controlul Federației Ruse din așa-numitele Republici Donețk și Luhansk.
Totodată, senatorul Corlățean și-a exprimat dezaprobarea cu privire la atitudinea autorităților Federației Ruse în acest caz, care, în loc să pună la dispoziție informații veridice autorităților de anchetă competente, au încercat să promoveze o "realitate alternativă", recurgând la acțiuni de dezinformare, inclusiv prin versiuni contradictorii succesive ale evenimentelor,  menite să genereze confuzie.
Membrii Adunării au adoptat în unanimitate Rezoluția 2452 (2022) a APCE pe această temă. Potrivit documentului aprobat, Adunarea transmite condoleanțe rudelor victimelor acestei tragedii aeriene și își exprimă admirația pentru atitudinea constructivă și demnă pe care aceștia au manifestat-o la nivelul opiniei publice naționale și internaționale, solicitând aflarea întregului adevăr și angajarea răspunderii celor care se fac vinovați de producerea acestei tragedii.
De asemenea, textul APCE face apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să acorde prioritate plângerilor depuse de rudele victimelor ținând cont de suferințele intense și continue ale acestora. Totodată, se solicită guvernelor și organizațiilor internaționale competente să revizuiască regulile și procedurile în cazul gestionarii tranzitului internațional civil și comercial deasupra teritoriilor aflate în conflict armat.
Dezbaterea raportului a avut loc în prezența Majestății Sale, Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos, precum și a familiilor victimelor olandeze ale zborului MH 17.
Anterior dezbaterii în plen, raportorul român a avut o întâlnire emoționantă cu reprezentanți ai rudelor victimelor cursei aeriene Malaysia Airlines (MH 17).
Raportul și Rezoluția 2452 (2022) au fost, în final, adoptate în unanimitate, toate grupurile politice europene exprimând susținere pentru textul propus de raportor și pentru demersurile de aflare a adevărului și de materializare a principiului răspunderii juridice internaționale atât pentru faptele penale cu caracter individual, cât și la nivel de stat.
 
 
 
 
 



Go to top