Site-ul Senatului României folosește href="#">cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform
OUG 13/24.04.2012
și REGULAMENTUL (UE) 2016/679.
OK
Servicii Online Senat
RO
EN
Senatul României
Organizare şi funcţionare
Preşedintele Senatului
Biroul permanent
Grupuri parlamentare
Comisii permanente
Serviciile Senatului
Legislaţie
Constituţia României
Regulamentul Senatului
Regulamentul Şedinţelor Comune
Statutul deputaţilor şi senatorilor
Codul de conduită al deputaților și senatorilor
Ordinea de precădere în cadrul ceremoniilor oficiale a demnităţilor şi funcţiilor publice
Legislaţie Internă
Legea privind statutul funcţionarului public parlamentar republicată
Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor Senatului
Regulamentul Intern al funcţionarilor publici parlamentari din structurile de specialitate ale Senatului
Regulamentul intern al personalului din serviciile Senatului
Repere istorice
Senatul in istoria României
Constitutii
Constituţia din 1991
Constituţia din 1965
Constituţia din 1952
Constituţia din 1948
Constituţia din 1938
Constituţia din 1923
Constituţia din 1866
Informații economice
Bugetul Senatului
Cheltuieli lunare senatori
Transparenţa veniturilor salariale
Internship la Senat
Structuri parlamentare
Procesul legislativ
Actualitatea parlamentară
Programul săptămânal
Ordinea de zi în plen
Programul activităţilor externe la Senat
Resurse parlamentare
Controlul parlamentar
Moțiuni
Întrebări / Interpelări / Declaraţii politice
Autoritati si Institutii aflate sub controlul Parlamentului
Stenogramele şedinţelor plenului
Votul în plen
Buletin legislativ
Şedinţele plenului în direct și arhiva video
Urmărirea procesului legislativ
Proiecte de lege și propuneri legislative primite pentru dezbatere și adoptare la Senat
Agenda comisiilor
Lista priorităților legislative ale Guvernului
Afaceri europene
Consultări interparlamentare la nivelul UE
Reuniuni
Adunări parlamentare
APUpM
Controlul Parlamentar (scrutiny)
Documentele transmise de către Comisia Comunităţilor Europene
IPEX
Parlamentul European
Parlamentul European
Parlamentarii români aleşi ca membri ai P.E.
Comunicate de presă ale Europarlamentarilor
Instituţiile UE
Comisia Europeana
Consiliul European
Consiliul de Miniştri
Ombudsman
Curtea de Justiţie
Banca Centrală Europeană
Comitetul Economic şi Social
Comitetul Regiunilor
Curtea Europeană de Conturi
Tratatul de la Lisabona
Relaţii internaţionale
Activităţi multilaterale
Activităţi bilaterale
Activităţi bilaterale
Acorduri bilaterale de cooperare
Grupuri de prietenie
Grupul Pro-America
Proiecte europene
Mențiune juridică
Remus Negoi: ”Șantierul Naval Damen din Mangalia, bătaia de joc a guvernului PSD-PNL!”
Șantierul Naval Damen din Mangalia, bătaia de joc a autorităților române
Falimentul Șantierului Naval Damen din Mangalia a început efectiv în august 2023, dar falimentul a început, de fapt, în momentul în care PSD, prin Liviu Dragnea, a semnat contractual de asociere.
După ce compania Damen a anunțat decizia de a pleca de la Mangalia, statul român a anunțat, prin Ministerul Economiei, preluarea șantierului de către alți investitori.
Personal, împreună cu colegii mei, am mers de nenumărate ori la fața locului, am vorbit cu sindicaliștii, am tras semnale de alarmă, le-am propus soluții de redresare, am încercat chiar să vorbim cu directorii pentru a ne pune la dispoziția lor cu ajutor parlamentar. Nimic nu s-a întâmplat. Pesediștii s-au pozat pe unde au putut, au promis cât au putut, au mințit enorm – nu s-a rezolvat nimic.
Până în ziua de azi nu s-a materializat niciun contract, în timp ce au fost concediați câteva sute de angajați și activitatea e aproape oprită. Iar după un an și jumătate de agitație, promisiuni, declarații oficiale, vizite ale miniștrilor Economiei, după proteste sindicale, concluzia care reiese e că statul ar putea pierde pachetul majoritar de acțiuni în favoarea firmei Damen, pentru a acoperi cuantumul total al datoriilor pe care ar trebui să le plătească.
Prin dobânzi și penalități s-a ajuns la suma anunțată, deoarece contractul de asociere cu Damen a fost făcut în defavoarea statului român, iar astăzi, datoriile pretinse de cei de la Damen depășesc cu mult valoarea șantierului. Și ghiciți cine a fost artizanul acestui dezastru pe munca și nervii angajaților de la șantier? PSD, bineînțeles, prin fostul lor președinte infractor, actual mare suveranist, Liviu Dragnea. Da, ăștia sunt suveraniștii care țin cu poporul, furându-i.
Ministrul actual Economiei
, Bogdan Gruia Ivan, care a amânat prezența sa în Parlament la chemarea USR, ne spune despre nu știu ce investitori pe care îi caută, în condițiile în care i
storicul datoriei care ar putea sta la baza acestei întorsături a situației în favoarea olandezilor începe cu investiții de 160 de milioane de euro, din 2018 până în 2024, sumă împrumutată de la firma mamă din Olanda. La această sumă s-a adăugat dobânda la dobândă, până s-a ajuns la suma de 310 milioane de euro, conform spuselor liderului Sindicatului din șantierul de la Mangalia.
Contractul semnat de PSD – Dragnea a fost în defavoarea statului român care, deși deține 51% din pachetul de acțiuni,
deși avea 4 reprezentanți în consiliul de supraveghere, în timp ce Damen avea doar 3, această majoritate a contat mai puțin, din cauza unei clauze din contractul de asociere. Sindicaliștii spun că acea clauză prevede ca reprezentanții statului să se poată exprima doar în cazul în care sunt implicate sume de peste 200 de milioane de euro, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Astfel, rolul reprezentanților statului român în consiliul de supraveghere a fost doar de a viza documente.
Acum, deși contractul de asociere a fost în defavoarea statului, va trebui să plătească suma calculată de Damen, în timp ce firma olandeză a anunțat că fie se va judeca în continuare cu statul, în următorii 10 ani, fie va declara falimentul șantierului naval de la Mangalia și va prelua toate activele.
Protestele angajaților șantierului din ultimul an și jumătate, ultima oară din fața Ambasadei Olandei, dar nu pot obține mai mult decât ar putea negocia statul român cu firma olandeză. Ministerul Economiei nu are nicio soluție, dar trâmbițează în continuare că va găsi un investitor, promisiunile acestea fiind doar invenții ale fostului sau ale actualului ministru.
Structura acționariatului nu permite, deocamdată, venirea altui investitor, pentru că
Grupul Damen deține 95% din creanțele Șantierului Naval Mangalia, iar firma Damen a respins constituirea unui comitet al creditorilor din care să facă parte reprezentanți ai creditorilor cu creanțe mai mici, ceea ce a dus la situația în care adunarea creditorilor e reprezentată doar de Damen, care va putea să constate că nu se poate implementa un plan de redresare a șantierului și să declanșeze procedura de faliment. Înțeleg că pe 21 martie, o delegație formată din 30 de membri ai sindicatului va merge în Olanda, la sediul central al companiei Damen, pentru a cere companiei să ajungă la un acord cu statul român, ca să poată veni un alt investitor. Însă, atâta timp cât ministrul Economiei tot promite întâlniri cu investitori-minune interesați în a prelua șantierul, însă acest lucru nu s-ar putea pune în practică dacă nu se rezolvă problema structurii acționariatului, atunci toate acestea sunt vorbe goale.
publicat în data de 19.03.2025 13:23:06