Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Ion Prioteasa la reuniunea Comisiei pentru cultură, știință, educație și media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Ion Prioteasa, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat, vineri, 4 martie a.c., la Paris, la lucrările Comisiei APCE pentru cultură, știință, educație și media. 
Ordinea de zi a comisiei a cuprins dezbaterea unor proiecte de rapoarte, pe teme precum: controlul comunicării online, o amenințare la adresa pluralismului media, a libertății de informare și a demnității umane; provocări de natură etică, culturală și educativă în utilizarea aplicațiilor de urmărire și localizare; edificarea unor rețele universitare deschise ale Consiliului Europei (OCEAN/Open Council of Europe Academic Networks). 
Cu privire la prima temă, raportorul francez, Frédéric Reiss, Grupul Partidului Popular European/Creștin-Democrat (PPE/CD), a subliniat că, în contextul în care comunicarea online a devenit un element esențial al vieții cotidiene, concentrarea unei puteri economice și tehnologice enorme în mâinile unui număr redus de companii private, dă acestora posibilitatea de a influența aproape toate aspectele vieții private și sociale a cetățenilor. În acest context, se pune întrebarea în ce măsură există capacitatea și voința unui oligopol economic și tehnologic de a garanta diversitatea surselor de informare și pluralismul ideilor și opiniilor exprimate online. 
În dezbaterea proiectului de raport, referitor la diversele provocări generate de aplicațiile de urmărire și localizare, raportorul britanic, Duncan Baker, Grupul Conservatorilor Europeni/Alianța Democraților (CE/AD) a relevat faptul că acest gen de aplicații reprezintă dispozitive pasive care urmăresc protejarea sănătății celorlalți, ele nefiind utile decât în contextul în care sunt instalate voluntar și de alte persoane. A mai adăugat că, din momentul înregistrării în sistem, sunt furnizate date capitale pentru evaluarea și protecția sănătății publice și se permite autorităților sanitare să determine dacă există sau nu un risc semnificativ de sănătate publică. Potrivit parlamentarului britanic, lansarea unor asemenea aplicații a suscitat nenumărate ezitări și rezerve în special din perspectiva respectării vieții private. 
În cadrul dezbaterii referitoare la Rețelele Universitare Deschise ale Consiliului Europei (OCEAN), parlamentara italiană, Marta Grande, neafiliată, a prezentat obiectivele și avantajele acestui proiect care urmărește consolidarea cooperării între Consiliul Europei și universitățile și institutele de cercetare din statele membre, fiind un instrument util suplimentar pentru implementarea convențiilor Consiliului Europei la nivel național și european. Proiectul OCEAN va fi lansat oficial, la Roma, în ziua de 10 mai 2022, în contextul Președinției italiene în exercițiu a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei (noiembrie 2021-mai 2022). 
Reuniunea s-a încheiat cu un schimb de vederi dedicat programului de lucru și priorităților comisiei și celor trei subcomisii (Subcomisia pentru cultură, diversitate și patrimoniu, Subcomisia pentru media și societate informațională și Subcomisia pentru educație, tineret și sport) pentru anul în curs.



Go to top