Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului României la Reuniunea președinților Comisiilor de politică externă, respectiv afaceri europene din statele membre UE la reuniunea „United4Moldova”, organizată la Chișinău de Parlamentul Republicii Moldova

În perioada 3-5 noiembrie a.c., o delegație a Senatului României, alcătuită din senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene și senatorul Ion Prioteasa, membru al Comisiei pentru politică externă, a participat, la Chișinău, la reuniunea ,,United4Moldova", organizată de Parlamentul Republicii Moldova. La această reuniune, parte a eforturilor parlamentare de susținere a procesului de preaderare la UE a Republicii Moldova, desfășurată în prezența președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, au participat președinții comisiilor de afaceri europene, respectiv politică externă din statele membre ale Uniunii Europene și ale altor state candidate la integrarea în Uniunea Europeană, precum Georgia și Ucraina.
Obiectivul organizatorilor a fost acela de a reuni reprezentanții națiunilor prietene din UE pentru a le prezenta stadiul realizărilor și progreselor făcute de Republica Moldova în calitate de candidat la aderarea la UE.
În intervenția sa în calitate de key-note speaker al reuniunii, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a evidențiat că perspectiva europeană a Republicii Moldova este fundamentală pentru proiectul de lărgire a UE. A menționat demersurile întreprinse de statul român pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova și a amintit, în context, că în 2014 a contribuit, în calitate de ministru al afacerilor externe, la ratificarea de către România, ca primă țară membră UE, a candidaturii Republicii Moldova la aderarea la Uniunea Europeană.
 
Președintele Comisiei pentru politică externă a subliniat că Republica Moldova se află pe drumul cel bun în ceea ce privește procesul de aderare la UE și a precizat că România este pregătită să coopereze strâns cu statele membre UE și cu instituțiile europene și, desigur, cu prietenii și partenerii de la Chișinău, în vederea atingerii acestui obiectiv strategic vital pentru Republica Moldova. În context, a anunțat că Parlamentul României va adopta, cât de curând, o declarație de susținere a începerii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Similar, Parlamentul României va transmite un semnal politic clar de susținere a parcursului european al Ucrainei și de acordare a statutului de candidat pentru Georgia.
La rândul său, senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul  României, a remarcat în intervenția sa progresele obținute de Republica Moldova în domeniile administrativ, economic, social și a menționat, totodată, aspecte privind reziliența în securitate. A subliniat că, în calitate de președinte al delegației parlamentare a României la AP NATO, a pledat constant pentru importanța ca NATO să sprijine Republica Moldova și securitatea acesteia în contextul geopolitic actual. În domeniul rezilienței securității, senatorul Dîncu a evidențiat importanța curajului, determinării și a strategiei adoptate de Republica Moldova pentru a se înscrie în traseul european.
 
În încheierea lucrărilor, reprezentanții statelor membre și a celor candidate la aderare la Uniunea Europeană prezenți la summit-ul „United4Moldova” și-au exprimat susținerea unanimă pentru o decizie a Consiliului European de începere a negocierilor de aderare pentru Republica Moldova, adoptând o rezoluție în care Republica Moldova a reconfirmat aspirațiile sale și dedicarea în hotărârea de a deveni membru al Uniunii Europene, pentru a garanta un viitor democratic, liber și prosper pentru Moldova și cetățenii săi.



Go to top