Senatoarea Irina Elisabeta Kovacs, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), a participat, în calitate de reprezentant al Adunării, la cea de-a 21-a reuniune a Comitetului de experți în administrație publică (CEPA) al Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC).
Lucrările s-au desfășurat la sediul ONU din New York, în intervalul 4-8 aprilie a.c. Pe agenda dezbaterilor s-au regăsit teme precum: guvernanța și administrația publică în sprijinul dezvoltării durabile; consolidarea instituțiilor pentru a combate schimbările climatice și pentru a gestiona, proteja și regenera resursele naturale; guvernanță și consolidare instituțională în țările afectate de conflicte; aplicarea principiilor bunei guvernări la nivel subnațional; managementul finanțelor publice și bugetarea pentru Obiectivele Dezvoltării Durabile; forța de muncă din sectorul public; guvernarea digitală.
În cadrul sesiunii dedicate consultărilor cu observatorii prezenți la lucrările CEPA, senatoarea Kovacs a prezentat viziunea APM, ca for de cooperare parlamentară regională, cu privire la contribuția diplomației parlamentare la promovarea unor instituții reziliente, al căror rol este esențial în depășirea actualelor provocări globale, precum pandemia de Covid-19 și schimbările climatice.
„La APM, noi suntem convinși că succesul transformării eficiente a instituțiilor depinde în mod direct de capacitatea noastră, a parlamentarilor, de a identifica și adopta cadre legislative adecvate, care să permită acestor instituții să funcționeze eficient, pentru a avea impactul social și economic dorit”, a arătat senatoarea Irina Elisabeta Kovacs.
Cu aceeași ocazie, senatoarea română a avertizat asupra impactului major, în plan umanitar și economic, al crizei generate de invazia neprovocată a Federației Ruse în Ucraina. „Tragedia umanitară prin care trece Ucraina în aceste momente este devastatoare. În același timp, agresiunea a condus la o creștere dramatică a prețurilor energiei și mărfurilor, care amenință securitatea alimentară și stabilitatea economică la scară globală. În acest context, trebuie să identificăm soluții adecvate și să ne asumăm eventualele consecințe, pentru a apăra principiile dreptului internațional și a proteja valorile libertății și democrației.”
În finalul intervenției, senatoarea Kovacs a evidențiat nevoia stringentă de a transforma instituțiile actuale pentru a preveni efectele catastrofice ale modificărilor climatice și s-a referit la implicarea APM în dezvoltarea unui cadru legal global în materie, precum și la demersurile Adunării de stabilire a unei „Comunități economice pentru energie regenerabilă în zona mediteraneeană și în Golf”. A menționat, totodată, că APM va organiza, în acest an, un eveniment internațional dedicat promovării dimensiunii parlamentare a COP27, subliniind, în context, că „pentru a construi instituții eficiente, avem nevoie de legislații solide. De aceea, cooperarea parlamentară internațională va fi esențială pentru crearea unei rețele de parteneriate axate pe schimburi de experiențe și bune practici.”