Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorilor Roberta-Alma Anastase și Florian-Dorel Bodog la cea de-a 63-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre

Senatorii Roberta-Alma Anastase și Florian-Dorel Bodog, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), au participat la cea de-a 63-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a APCEMN, ale cărei lucrări s-au desfășurat în perioada 13-15 mai a.c. la Tirana, în organizarea Parlamentului Albaniei.
Sesiunea a reunit delegațiile parlamentelor din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Turcia și Ucraina. Au participat, de asemenea, secretarul general al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), ambasadorul Lazăr Comănescu, precum și reprezentanți ai organismelor înrudite și ai centrelor afiliate OCEMN: Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, Centrul Internațional de Studii la Marea Neagră și Uniunea Asociațiilor Transportatorilor Rutieri din OCEMN. 
Lucrările sesiunii au fost deschise de Lindita Nikolla, președinta Parlamentului Albaniei, președinta în exercițiu a APCEMN, și Igli Hasani, președintele în exercițiu al OCEMN, ministru pentru Europa și afaceri externe al Republicii Albania.
În continuare, membri Adunării au dezbătut și adoptat rapoarte și recomandări pe următoarele teme: cooperarea dintre statele membre OCEMN în domeniul comerțului cu energie; combaterea discursurilor de incitare la ură - rolul parlamentelor în promovarea dialogului intercultural și a toleranței; investiția în capitalul uman pentru inovare și prosperitate în regiunea OCEMN. Adunarea a adoptat raportul de audit pentru anul financiar 2023, precum și calendarul și tematica reuniunilor de toamnă ale comisiilor Adunării.
Cu aceeași ocazie, senatoarea Roberta-Alma Anastase a fost realeasă în funcția de președintă a Comisiei pentru probleme juridice și cooperare internațională a APCEMN, pentru un mandat de doi ani. În această calitate, reprezentanta Senatului a prezentat raportul de activitate al comisiei în cadrul Comisiei permanente a Adunării.
La încheierea sesiunii, președinția rotativă semestrială a APCEMN a fost preluată de Adunarea Națională a Republicii Armenia.



Go to top