Comunicate de presă

Deschiderea unor perspective de viitor - studii doctorale în domeniul inteligenței artificiale

Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie din Senatul României a desfășurat marți, 10 octombrie a.c., sub conducerea preşedintei Silvia-Monica Dinică, o dezbatere privind inteligența artificială din România, la care a fost invitat, acad. Dan Tufiș, directorul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” (ICIA) din cadrul Academiei Române.
 
În debutul discuției, în contextul în care tehnologia și inovația converg pentru a transforma lumea din jurul nostru, preşedinta Silvia-Monica Dinică a exprimat dorinţa comisiei de a cunoaşte mai bine zona de tehnologie, inovare, inteligență artificială, și implicit activitatea Institutului.
 
Dezbaterea a constituit un bun prilej de discuție a principalelor activități pe care le desfășoară Institutul în domeniile prelucrării limbajului natural, învăţării automate şi achiziţiei de cunoştinţe, instruirii asistate de calculator şi al managementului integrat de informaţii şi tehnologii geospaţiale.
 
Acad. Dan Tufiș a menționat că ICIA este instituție organizatoare de studii doctorale în domeniul inteligenței artificiale, centrată pe limbaj. Până în prezent, institutul a avut 17 studenți doctoranzi care au obținut diploma de doctor în cursul ultimilor ani și care și-au continuat cariera în țări precum Statele Unite al Americii, Spania, Franța, Germania sau Anglia. Mai mult, în cadrul institutului se va deschide, în  curând, Centrul Național de cercetări asupra creierului.
 
Pe de altă parte, în contextul în care inteligența artificială este unul dintre domeniile care beneficiază de investiții substanțiale din zona privată, au fost discutate și parteneriatele pe care institutul le are cu actori din această zonă.
 
Totodată, au fost clarificate și aspectele care țin de colaborarea dintre Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie și ICIA, în ceea ce privește inițiativele legate de Language Data Space și Language Technology Ethic. Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie va continua pe parcursul acestei sesiuni întâlnirile cu actori relevanți din domeniul inteligenței artificiale.
 
Institutul ICIA înființat, la propunerea Acad. Mihai Drăgănescu în anul 2002, pe structura Centrului de Cercetări Avansate în Învățarea Automată, Prelucrarea Limbajului Natural și Modelarea Conceptuală existent din 1994 în structura Academiei Române, este partenerul de referință în proiectele Comisiei Europene destinate eliminării barierelor lingvistice în Uniunea Europeană. În perioada următoare, ICIA va organiza a 11-a Ediție a Conferinței SpeD și a 17-a Ediție a Conferinței Internaționale ConsILR.


Go to top