Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la Audierile Parlamentare la Națiunile Unite 2024

Senatorii Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) și Ion Marcel Vela, membru al Comitetului Director al GRUI, au participat, în zilele de 8 și 9 februarie a.c., la New York, la ediția 2024 a Audierilor parlamentare la Națiunile Unite. Din delegația GRUI au mai făcut parte deputații Mara-Daniela Calista, Adrian-Miroslav Merka, Ciprian-Constantin Șerban și Ștefan-Ovidiu Popa.
 
Evenimentul, cu tema generală Să punem capăt conflictelor: direcții de acțiune pentru un viitor pașnic, a avut loc la sediul ONU, în Sala Consiliului Economic și Social, și a reunit delegații parlamentare din peste 70 de țări, oficiali ai Națiunilor Unite, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic.
 
În deschiderea reuniunii, s-au adresat participanților președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, Dennis Francis (Trinidad și Tobago), și președinta UIP, Tulia Ackson (Tanzania).
 
Ediția din acest an a Audierilor Parlamentare a fost dedicată păcii și securității, iar pe parcursul celor două zile de dezbateri acest subiect a fost abordat prin prisma acțiunilor necesare pentru: consolidarea ordinii internaționale bazată pe reguli, reformarea sistemului multilateral,  implicarea femeilor și tinerilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, înțelegerea relației de cauzalitate dintre schimbările climatice și conflicte, contracararea impactului negativ asupra păcii, pe care îl pot avea tehnologiile emergente.
 
Programul Audierilor a inclus și o sesiune specială intitulată Diplomația parlamentară în sprijinul păcii: bune practici și provocări comune, în cadrul căreia au fost prezentate exemple concrete din activitatea UIP.
“În absența unui sistem eficient de guvernare globală, bazat pe statul de drept, nu putem avea pace și securitate. România susține Carta ONU, valorile și principiile acesteia, ordinea internațională bazată pe reguli și multilateralismul eficient și incluziv”, a subliniat, în intervenția sa, senatoarea Silvia-Monica Dinică.
Vicepreședinta GRUI a evidențiat și faptul că drepturile omului reprezintă fundamentul unei păci durabile și a precizat că “România va continua să-și asume un rol activ în promovarea drepturilor omului și a egalității între bărbați și femei, inclusiv în dubla calitate pe care o deține în prezent la nivelul ONU, de membru al Consilului Drepturilor Omului și al Comisiei pentru statutul femeilor”.
În continuare, senatoarea Dinică a arătat că parlamentele au o contribuție esențială la prevenirea conflictelor, având în vedere rolul și responsabilitatea ce le revin în combaterea inegalităților și inechităților din societate, în transpunerea Obiectivelor Dezvoltării Durabile în realități naționale, în implicarea cetățenilor în procesele decizionale și în facilitarea, inclusiv prin intermediul diplomației parlamentare, a dialogului și cooperării între state.
În același context, reprezentanta GRUI, în calitate de președintă a Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie a Senatului și de membră a Grupului de lucru al UIP pentru știință și tehnologie, a pledat pentru consolidarea legăturilor dintre parlamentari și comunitatea științifică. Menționând, cu titlu de exemplu, implicațiile pe care inteligența artificială, nanotehnologiile, tehnologiile spațiale, biotehnologiile sau informatica cuantică le au asupra păcii și securității,  senatoarea Dinică a subliniat că parlamentele trebuie să aibă capacitatea de a anticipa impactul dezvoltărilor tehnologice, și nu doar de a reacționa la acestea.
 
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Audierile Parlamentare la Națiunile Unite sunt organizate anual la sediul ONU din New York și au ca obiectiv implicarea parlamentarilor în dezbaterea temelor de actualitate de pe agenda cooperării multilaterale.
 
Pacea și securitatea, tema ediției din acest an, reprezintă un domeniu prioritar al activității UIP, dar și o componentă esențială a Pactului pentru viitor, document ce urmează să fie adoptat de liderii statelor membre ONU la Summitul Viitorului, din luna septembrie a.c. Pactul va stabili principalele orientări și direcții de acțiune pentru consolidarea și creșterea eficienței sistemului multilateral, în contextul actualelor provocări globale.
 


Go to top