Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia Românilor de Pretutindeni - 6 septembrie 2016

Astăzi, 6 septembrie 2016, membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României au avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.47/2016 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016 şi pentru modificarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi a Legii nr.288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
Proiectul de lege, iniţiat de Guvernul României, care se află în procedură de urgenţă, aduce două completări punctuale legislaţiei actuale, modificări valabile doar pentru alegerile parlamentare din acest an, precum şi o completare, cu caracter permanent, referitoare la înscrierea în Registrul electoral.
Astfel, conform expunerii de motive, proiectul de lege stabileşte faptul că, pe lângă secţiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice, pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Decizia de organizare a secţiilor de votare revine Autorităţii Electorale Permanente, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.
Totodată, prin acest proiect, se doreşte ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să-şi poată exercita dreptul de a alege în condiţii similare cu cele aplicate cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, respectiv să fie înscrişi în listele suplimentare ale secţiilor de votare.
Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte înscrierea în Registrul electoral, proiectul de lege prevede posibilitatea transmiterii cererilor formulate şi a copiilor după documentele necesare inclusiv prin poşta electronică.


Go to top