Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Evenimentul solemn de marcare a 30 de ani de apartenență a României la Consiliul Europei

În cadrul celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Strasbourg, 9-13 octombrie a.c., Reprezentanța permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg a organizat, în cooperare cu Delegația Parlamentului României la APCE, o recepție în contextul împlinirii a 30 de ani de la aderarea țării noastre la Consiliul Europei.
La acest eveniment solemn, moderat de ambasadorul Ion Jinga, reprezentantul permanent al României pe lângă Consiliul Europei, au luat cuvântul Tiny Kox, președintele APCE, Marija Pejčinović-Burić, secretarul general al Consiliului Europei, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, deputatul Ionuț-Marian Stroe, președintele delegației române la APCE, senatorul Titus Corlățean, membru al delegației române la APCE și fost ministru al afacerilor externe și Doina Marian, directorul Institutului Cultural Român de la Paris. Printre invitații la această recepție s-au numărat membri ai delegației române la APCE și ai altor delegații naționale, membri ai Corpului Diplomatic acreditați la Strasbourg, funcționari internaționali români care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor europene – Consiliul Europei și Uniunea Europeană.
În cuvântul rostit în fața distinsei audiențe, senatorul Corlățean a trecut în revistă parcursul democratic al României de la aderarea sa, la 7 octombrie 1993, la Consiliul Europei până în prezent, relevând totodată importanța crucială a Organizației de la Strasbourg pentru România, ca anticameră a aderării la Uniunea Europeană. În continuare, a evocat o serie de personalități care au sprijinit în mod nemijlocit, la acel moment, procesul de aderare a țării noastre la Consiliul Europei, precum Angel Miguel Martinez, președintele APCE și Catherine Lalumière, secretarul general al Consiliului Europei, și nu în ultimul rând, reprezentanții permanenți ai României din acea perioadă, ambasadorii Niculae Micu și Sabin Pop.
Cu această ocazie, a avut loc și vernisajul expoziției: Borangicul. Mătasea în tradiția vestimentară românească pe care Consiliul Europei o găzduiește pe parcursul sesiunii de toamnă a APCE.
 



Go to top