Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Propunerea legislativă a senatorului Robert Cazanciuc privind completarea Codului Penal

Senatorul Robert Cazanciuc a inregistrat, joi, 26 septembrie 2019, de Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere, o propunere de completare a Codului Penal, în sensul interzicerii suspendării executării pedepsei pentru ucidere din culpă în condițiile săvârșirii infracțiunii ca urmare a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului, a altor substanțe psihoactive ori fără permis de conducere. 
Potrivit unui raport din 2017 al Comisiei Europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește pierderea de vieți omenești, contrar tendinței din spațiul comunitar în ceea ce privește numărul de decese raportat la un milion de locuitori.
Deși numărul victimelor decedate în accidente rutiere a scăzut constant în Uniunea Europeană, ajungând la 49 raportate la un milion de locuitori, în România, tendința este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori - în creștere constantă în ultimii 10 ani.
În prezent, legea permite posibilitatea suspendării executării pedepsei, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei în cazul unui concurs de infracțiuni între uciderea din culpă, în condițiile art 192 alin. (2) și cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere  - art. 335 alin. (1) - (3), ori conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, reglementată la art. 336 alin. (1) - (3).
„Sunt convins că vom contribui la conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile si consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulatie. Este o măsură care ne va proteja pe noi toți, dar mai ales pe cei care ar putea sa îi impiedice pe cei care ar intenționa să se urce la volan băuți, drogați sau fără permis”, a menționat Robert Cazanciuc, cu ocazia înregistrării propunerii de completare a Codului Penal, astăzi, la Senat. 

Go to top