Comunicate de presă

Intervenția senatorului Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, în plenul Adunării, pe tema prevenirii și combaterii antisemitismului în Europa (Strasbourg, 20-24 iunie 2022)

Cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 20-24 iunie 2022), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul pe marginea raportului cu tema: “Prevenirea și combaterea antisemitismului în Europa”, raportor Petra Bayr (Austria, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor).
În intervenția sa, senatorul Corlățean a arătat că antisemitismul, negarea Holocaustului, discriminarea și discursul motivat de ură sunt realități extrem de preocupante, tendințe care au fost semnalate în rapoartele de țară ale Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), precum și în Recomandarea de politică generală revizuită nr. 9 a ECRI privind prevenirea și combaterea antisemitismului, adoptată în 2021. Totodată, senatorul român a salutat faptul că proiectul de rezoluție face referire la definiția antisemitismului, adoptată în urma unor negocieri dificile între statele membre, în timpul Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), martie 2016-martie 2017.
Referitor la experiența românească în domeniul prevenirii și combaterii antisemitismului, senatorul Corlățean a evidențiat importanța raportului final din 2004 al Comisiei internaționale “Elie Wiesel” privind Holocaustul din România,  ale cărui recomandări și concluzii au stat la baza adoptării unei legislații adecvate și creării unei arhitecturi instituționale robuste în acest domeniu, precum și adoptarea unor măsuri importante în domeniul educației. A menționat, de asemenea, adoptarea de către Parlamentul României în 2021 a Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor, în baza căreia, începând din anul școlar 2023-2024, materia Istoria evreilor și Holocaustul va fi studiată obligatoriu în învățământul preuniversitar.
În cadrul dezbaterii în plen, senatorul Corlățean a pledat pentru respingerea unui amendament promovat de parlamentari cu profil ideologic de extremă stânga, care consideră în mod eronat definiția antisemitismului adoptată de IHRA incompletă și ambiguă pe motiv că ar cataloga orice critici la adresa Israelului ca fiind antisemite. În urma intervenției în plen a senatorului român, membrii Adunării au respins prin vot acest amendament cu o largă majoritate.
Plenul Adunării a adoptat în final Rezoluția 2447 (2022) privind prevenirea și combaterea antisemitismului în Europa, cu 107 voturi pentru, 2 împotrivă și 7 abțineri.
 


Go to top