Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a E.S. Halka Kaiserová, ambasadorul Republicii Cehe în România

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a avut o întrevedere marți, 20 septembrie a.c., cu E.S. Halka Kaiserová, ambasadorul Republicii Cehe în România. 
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că actuala criză umanitară și de securitate generată de războiul din Ucraina constituie un argument solid care susține necesitatea de a consolida reziliența UE, răspunsul unitar al statelor, precum și competitivitatea economiei europene, prin eliminarea tuturor barierelor, alături de noi state care să adere la spațiului Schengen. Senatorul Tîlvăr a menționat măsurile rapide și eficiente pe care țara noastră le-a luat în vederea gestionării situației de la frontierele externe, pentru a primi și a acorda asistență refugiaților ucraineni, întărind astfel faptul că România este pregătită să adere la spațiul Schengen.
 
Totodată, președintele Comisiei și-a exprimat aprecierea pentru includerea subiectului extinderii spațiului Schengen pe agenda Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene și pentru sprijinul constant acordat României, în îndeplinirea acestui obiectiv important de politică externă, exprimându-și încrederea că acest proces se poate finaliza pe durata mandatului Republicii Cehe la conducerea Consiliului UE.
 
În contextul în care ambasadorul Republicii Cehe în România, Excelența Sa Halka Kaiserová, a realizat o prezentare succintă a priorităților Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene, marcată de conflictul din Ucraina, senatorul Angel Tîlvăr a expus cele mai importante măsuri politice, economice, financiare, umanitare, diplomatice și sectoriale luate de Româna pentru a acorda sprijin Ucrainei. 
În cadrul discuțiilor, președintele Comisiei pentru afaceri europene și-a exprimat dorința de a avea o serie de întrevederi bilaterale atât cu omologul său din Senatul Republicii Cehe, David Smoljak, cât și cu reprezentanți ai Guvernului ceh, în marja viitoarei Conferințe COSAC, care va avea loc la Praga, în perioada 13-15 noiembrie a.c. 
Cele două părți au apreciat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale, care au la bază atât legătura tradițională de prietenie și solidaritate între cele două popoare, cât și repere istorice comune și au agreat ideea de a continua să colaboreze îndeaproape pentru a atinge potențialul maxim de cooperare dintre cele două țări.



Go to top