Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională, a delegației Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA)

Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranță naţională, a primit joi, 23 martie a.c., o delegație a CEPA (Centrul de Analiză a Politicii Europene). 
„În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de amenințările pe care Rusia și China le prezintă pentru NATO și securitatea europeană și transatlantică, de viitorul descurajării și al apărării europene. Rolul flancului estic și al țărilor de la Marea Negră în conturarea acestui viitor, rolul SUA în Europa, securitatea și relațiile NATO-UE au constituit, de asemenea, teme de dezbatere pentru participanții la această întrevedere.” 
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională a subliniat că agresiunea Federației Ruse în Ucraina a creat cea mai profundă criză de securitate în Europa după cel de-al doilea război mondial. Efectele agresiunii Rusiei depășesc sfera regională, având impact direct și pe termen lung asupra securității euroatlantice, precum și la nivel global, amenințând fundamentele ordinii internaționale bazate pe reguli care au asigurat, timp de decenii, pacea, stabilitatea și prosperitatea societăților noastre.
Nicoleta Pauliuc a subliniat importanța unei abordări strategice transatlantice pentru Marea Neagră, bazată pe cooperarea și sinergia acțiunilor SUA, a statelor membre UE, a aliaților NATO, precum și a partenerilor regionali. În egală măsură, a transmis că România susține fără rezerve respectarea dreptului internațional, a drepturilor omului și a ordinii internaționale bazate pe reguli.
Demnitarul român a subliniat ajutorul și sprijinul necondiționat pe care România îl acordă parcursului euroatlantic al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. De asemenea, a arătat că  Republica Moldova se confruntă, din partea Rusiei, cu presiuni intense și, în paralel, cu planuri îngrijorătoare de destabilizare și răsturnare a ordinii constituționale. Totodată, a punctat că, în acest context foarte dificil, trebuie oferit un sprijin substanțial pentru Republica Moldova, pentru a susține această țară care se confruntă cu provocări multiple: numărul crescut de refugiați, criza energetică severă, rezistența și riscurile de securitate.
Din delegația CEPA au făcut parte Gen.-lt. (r) Scott Kindsvater - Departamentul Apărare și Securitate Transatlantică, Catherine Sendak – director, Departamentul Apărare și Securitate Transatlantică, Sasha Stone - consilier superior, Departamentul Reziliență Democratică și Ivanna Kuz - consilier Departamentul Apărare și Securitate Transatlantică.



Go to top