USR: Guvernul a devalizat companiile din energie, iar acum se plânge că rețeaua nu rezistă, iar producția este sub consum. Soluțiile propuse de USR funcționează în restul Europei, Burduja nu trebuie să le mai ignore!

Înmulțirea penelor de curent și posibilitatea tot mai crescută a unui blackout la nivel național au adus în atenția publică starea Sistemului Energetic Național. USR a atras constant atenția, în ultimii doi ani, că starea sistemului se degradează din pricina unor decizii politice proaste și a lipsei de investiții. Senatorul USR Cristian Bordei, membru în Comisia pentru Energie din Senat, atrage atenția că o serie de incompetenți au fost lăsați să se joace cu sistemul energetic al țării.

Senatorul Cristian Bordei argumentează că adevăratele motive pentru nivelul-record al prețurilor la energie electrică și pentru pericolul de a rămâne fără curent sunt ”incompetența, indolența și iresponsabilitatea în formă continuată a guvernelor PSD-PNL, care de aproape 20 de ani au aplicat politici absurde în domeniul energetic, iar domnul Burduja este ultimul produs nefericit al acestor experimente politice.”

În 2011, Guvernul PSD-PNL a dat una dintre cele mai generoase scheme din lume de stimulare a producției de energie regenerabilă. Însă după un prim val de proiecte pe hârtie și speculă cu acestea, în 2013, s-a produs inevitabilul, bugetul nu a mai putut suporta povara subvențiilor, iar guvernul a tăiat abrupt schema de sprijin, multe proiecte au intrat în faliment, iar timp de 10 ani n-a mai avut nimeni curaj să investească în România în regenerabile. 

”S-a ratat astfel perioada esențială de pregătire a alternativelor la energia poluantă astfel încât, atunci când nu s-a mai putut amâna electoral la nesfârșit închiderea de mine și centrale electrice pe cărbune, ne-am trezit că nu avem nimic în loc”, afirmă senatorul USR Cristian Bodei. 

Mai mult decât atât, din 2016, guvernele PSD-PNL au golit de resurse companiile de stat din energie, obligându-le să distribuie 90% din profituri ca dividende. Asta înseamnă aproximativ 7 miliarde de euro la buget. Din acest motiv, Transelectrica, spre exemplu, nu a avut bani pentru modernizarea rețelei, obligatorie pentru integrarea producției de energie regenerabilă fluctuantă, iar Nuclearelectrica nu a putut continua investiția în reactoarele 3 și 4.

”Și, uite așa, deși pe hârtie România este un tigru energetic cu putere instalată de peste 18.000 MW și un mix foarte echilibrat de tipuri de producție, ne trezim că sare tot sistemul în aer după câteva zile de caniculă și nu putem produce nici 7.000 de MW la orele de vârf, fiind nevoiți să importăm 1.000 – 2.000 MW la suprapreț”, declară senatorul USR Cristian Bordei.

USR a depus în Parlament legea Responsabilității în Energie: să nu închizi o capacitate până nu ai deschis alta de putere similară în loc. În plus, a venit cu propuneri legislative pentru susținerea, în mod real, a creșterii capacității de producție de energie verde.


Go to top