Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea la reuniunea Subcomisiei pentru implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

În zilele de 13 și 14 noiembrie a.c. s-a desfășurat la Zagreb, la sediul Parlamentului croat, reuniunea Subcomisiei pentru implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din cadrul Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Din partea Senatului, a participat la lucrări senatoarea Simona Spătaru, membră a Delegației române la APCE și președintă a Comisiei pentru constituționalitate a Senatului.
Agenda reuniunii a inclus prezentarea de exemple de bună practică ale unor state membre ale Consiliului Europei (Croația, Republica Cehă  și  Slovenia), care au adoptat cu succes măsuri de creștere a ratei de implementare a hotărârilor CEDO - decizii cu caracter juridic obligatoriu, a căror punere în aplicare a fost asumată de toate statele membre, odată cu aderarea la Convenție.
În cea de-a doua zi a lucrărilor, raportorul APCE privind implementarea hotărârilor CEDO de către statele membre ale Consiliului Europei, Constantinos Efsthatiou (Cipru, SOC), a prezentat spre dezbatere o serie de propuneri pentru un rol mai activ al Adunării Parlamentare în urmărirea executării deciziilor CEDO, având în vedere Declarația de la Reykjavic (16-17 mai 2023). Prin adoptarea acestei declarații, statele membre au reafirmat angajamentul pentru sistemul Convenției și pentru consolidarea dialogului politic, în vederea depășirii dificultăților întâmpinate în procesul de implementare a hotărârilor CEDO.
Între măsurile propuse de raportor se numără constituirea, în cadrul Adunării Parlamentare, a unei Rețele a reprezentanților speciali ai statelor membre, precum și organizarea de reuniuni anuale ale Subcomisiei, de întâlniri și seminare de pregătire, sub coordonarea Departamentului pentru executarea hotărârilor CEDO al Consiliului Europei.
Ultima parte a dezbaterii a inclus un schimb de opinii cu experți pe tema respectării Art. 10 (libertatea de exprimare) și Art. 14 (interzicerea discriminării) ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, în contextul soluționării cu dificultate, în termen foarte lung, a unor cauze complexe de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.



Go to top