Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, cu o delegație parlamentară a Comisiei de Integrare în Uniunea Europeană din Parlamentul Muntenegrului, condusă de Ivan Vuković, președintele Comisiei

În perioada 23-25 mai a.c., o delegație a Comisiei pentru afaceri europene a Muntenegrului condusă de Ivan Vuković, președintele Comisiei, a efectuat o vizită oficială în România, la invitația senatorului Vasile Dâncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului. 
 Delegația comisiei pentru afaceri europene a Muntenegrului a fost formată din: Jovan Subotić, vice-președinte al Comisiei, și Simonida Kordić, Adrijan Vuksanović, Miloš Pižurica, membri ai Comisiei pentru Integrare Europeană. 
Din delegația Senatului României au făcut parte: Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului și membru al Comisiei, Cristian Ghica, vicepreședinte al Comisiei,  Gabriela Crețu și Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai, membri ai Comisiei. 
Președintele Dîncu a transmis că, pentru România,  pacea și stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest va rămâne una dintre cele mai importante priorități. De aceea, intensificarea cooperării în domeniile apărării și securității reprezintă o prioritate pentru țara noastră. În egală măsură, România poate fi considerată un pilon important de stabilitate în regiune, fiind un furnizor de securitate care își asumă rolul de susținător al Republicii Moldova și țărilor din Balcanii de Vest, în parcursul lor european. 
De asemenea, a subliniat importanța construirii, ca parteneri în cadrul NATO, a unui spațiu comun al rezilienței împotriva dezinformării și a campaniilor de propagandă lansate de către Federația Rusă și de alți actori terți. În acest context, senatorul Vasile Dîncu a transmis că România va continua să sprijine Muntenegru și celelalte state din Balcanii de Vest, în eforturile lor de contracarare a influențelor destabilizatoare venite și încurajate de către Federația Rusă (tentativa de lovitură de stat din 2016). 
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a evidențiat faptul că poziționarea geografică a țărilor noastre aduce o importanță deosebită cooperării în domeniul afacerilor interne, România și Muntenegru având scopuri comune în acțiuni menite să combată trecerea ilegală a granițelor, combaterea criminalității transfrontaliere și susținerea reciprocă în situația unor dezastre naturale. 
Senatorul Robert-Marius Cazanciuc și-a manifestat deschiderea pentru împărtășirea experienței sale, în ceea ce privește Capitolul 24 „Justiție, Libertate și Securitate”, arătând beneficiile acesteia pentru populație. 
Intervenția senatoarei Gabriela Crețu s-a axat pe ideea că aderarea „nu trebuie să fie considerată o recompensă”, iar apartenența la UE ar trebui armonizată și cu prioritățile naționale. 
Partea română a salutat determinarea autorităților muntenegrene de a continua implementarea unei agende dinamice pro-europene și a apreciat angajamentul acestora de a asigura progresul necesar prin derularea de reforme sustenabile. În plus, a transmis că România este un prieten al Muntenegrului iar locul acestui stat este în familia europeană.



Go to top