Comunicate de presă

Participarea senatoarei Silvia-Monica Dinică la reuniunea Grupului de lucru al UIP pentru Știință și Tehnologie (22 martie 2022)

Grupul de lucru pentru Știință și Tehnologie din cadrul Uniunii Interparlamentare (UIP) s-a reunit astăzi, 22 martie a.c., în format hibrid, cu ocazia sesiunii de primăvară a UIP, care se desfășoară în această săptămână la Nusa Dua, la invitația parlamentului Republicii Indonezia.
La lucrări a participat online senatoarea Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), președinta Comisiei pentru știință și tehnologie a Senatului. Reprezentanta GRUI este membră a acestei structuri specializate a UIP încă de la înființarea acesteia, în 2021, alături de alți 24 de parlamentari din diferite regiuni ale lumii.
Grupul a continuat dezbaterile în vederea finalizării proiectului Cartei etice a UIP privind utilizarea științei și tehnologiei. Documentul propune un set de principii și linii directoare menite să garanteze că cercetarea științifică și noile tehnologii respectă drepturile omului și demnitatea umană și au ca unic scop creșterea calității vieții și dezvoltarea durabilă la scară globală.
Pe parcursul lucrărilor, senatoarea Silvia-Monica Dinică a făcut mai multe propuneri menite să sporească relevanța Cartei în raport cu diversele obiective și prioritățile celor peste 170 de parlamente care alcătuiesc UIP și să o armonizeze cu alte documente internaționale în materie, cu precădere cele adoptate de UNESCO și de Consiliul Europei.
Totodată, vicepreședinta GRUI a propus includerea în proiectul Cartei a unui articol distinct care să evidențieze nevoia urgentă a promovării accesului egal și deplin al femeilor și fetelor la educație și muncă în sfera științei și tehnologiei, subliniind că ,,subreprezentarea sistemică a femeilor privează aceste domenii de o resursă importantă de talent și creativitate".
În partea a doua a reuniunii, discuțiile s-au axat pe contribuția Grupului la transpunerea în practică a noii Strategii a UIP 2022-2026, prilej cu care a fost evidențiată importanța creării unor punți solide între parlamentari și comunitatea științifică, în sprijinul păcii și bunei guvernări.


Go to top