Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, cu delegația Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut luni, 17 iunie 2024, o întrevedere cu delegația parlamentară a Comisiei politică externă și integrare europeană, aflată în vizită oficială în România. Delegația parlamentară din Republica Moldova a fost condusă de președinta comisiei, Ina Coșeru și a fost compusă din Alina Dandara, secretarul comisiei, Mihail Druță, Vitalie Jacot, Mariana Lucrețeanu, membri ai comisiei. Partea română a fost reprezentată la întrevedere și de senatorul Cristian Bordei, secretar al Comisiei pentru politică externă, senatorul Ion Prioteasa și directorul general al Departamentului pentru Relații cu Vecinătatea Estică din Ministerul Afacerilor Externe, Dan Iancu.
Discuțiile au evidențiat relația privilegiată dintre România și Republica Moldova, având ca fundament comuniunea identității naționale și a limbii române și au pus accent pe procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și pe cooperarea bilaterală cu valențe strategice, precum proiectul de interconectare ale rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, pachetele de asistență financiară oferite de Guvernul Român, proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutiere și feroviare. De asemenea, a fost subliniată importanța sprijinului oferit de România în procesul de reformă în sistemul de învățământ din Republica Moldova și demersurile privind predarea și învățarea limbii române, în special în comunitățile locale unde se resimte obiectiv această necesitate.
Președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, a reiterat sprijinul României pentru administraţia Republicii Moldova în realizarea reformelor privind integrarea europeană și parcurgerii procesului de tranziție care implică o serie de transformări politice, economice şi sociale necesare aderării la Uniunea Europeană. În context, a subliniat că România a asigurat și asigură în continuare sprijinul constant pentru demersul instituțiilor din Republica Moldova pentru implementarea “acquis”- ului comunitar.
La rândul său, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, a exprimat aprecierea autorităților Republicii Moldova față de solidaritatea, susținerea și implicarea statului român pe parcursul acestui proces. De asemenea, a accentuat importanța continuării și aprofundării dialogului politic, a cooperării și dezvoltării continue a celor două țări.



Go to top