Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea în format online a senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, cu senatorul Peter Boehm, președintele Comisiei permanente pentru afaceri externe și comerț internațional a Senatului Canadei

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a avut miercuri, 29 martie a.c., o întrevedere în format online, cu senatorul Peter Boehm, președintele Comisiei permanente pentru afaceri externe și comerț internațional a Senatului Canadei.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme privind consolidarea relației bilaterale precum şi provocările de securitate din Bazinul lărgit al Mării Negre şi spațiul Euroatlantic, cu accent pe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi impactul acesteia asupra Republicii Moldova şi Georgiei.
Demnitarul român a punctat că relația dintre România şi Canada a câștigat ritm și dinamism în ultimii ani – de la cooperarea stabilită în domeniul energiei nucleare la acțiunile comune ca aliați NATO, la parteneriatul din cadrul Națiunilor Unite, OSCE sau Francofoniei. În acest context a punctat că unul dintre cele mai importante dosare politice de pe agenda comună este propunerea de Declarație de parteneriat consolidat și foaia de parcurs asociată acesteia.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, președintele Comisiei pentru politică externă a făcut o prezentare a eforturilor depuse de România pentru sprijinirea acestui stat şi a subliniat importanța continuării acordării de asistență internațională.
Totodată, în cadrul întrevederii, senatorul Titus Corlățean a făcut o prezentare pe marginea provocărilor de securitate și încercărilor de inspirație rusă de destabilizare a Republicii Moldova și a guvernării pro-occidentale de la Chișinău. A salutat, în acest context, decizia recentă a Parlamentului Republicii Moldova de a recunoaște limba română ca limbă oficială a statului și de înlăturare a simbolisticii staliniste privind existența așa-numitei limbi moldovenești, distinctă de cea română. A menționat evenimentele politice și culturale de marcare la Chișinău a simbolisticii zilei de 27 martie și a celor 105 ani de la votul istoric din Sfatul Țării pentru unirea Basarabiei cu România.
Senatorul Peter Boehm a acceptat invitația adresată de președintele Corlățean de a efectua o vizită oficială în România, în cursul acestui an.
 
 



Go to top