Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK


 
Comunicat de presă
 
În perioada 28-31 august 2015, Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României efectuează o vizită de lucru în nordul Bucovinei (Ţinutul Herţa, raionul Storojineţ şi Cernăuţi), Ucraina.
Sâmbătă, 29 august 2015, delegaţia română formată din domnul senator Marcel Bujor, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei, domnul senator Ion-Simeon Purec, secretar al Biroului Permanent al Senatului, membru al Comisiei şi domnul senator Iulian Cristache, membru al Comisiei, au avut, în cursul dimineţii, o întâlnire cu reprezentanţi ai Administraţiei Regionale de Stat din regiunea Cernăuţi, respectiv, cu domnul Olekdandr Fişciuk, guvernatorul regiunii, cu domnul Oleksii Kaspruk, primarul oraşului şi cu domnul Mihail Găiniceru, preşedintele Consiliului Regional.
Printre temele discutate s-au numărat stadiul proiectului de restaurare a Casei lui Aron Pumnul, procesul de implementare a  Legii descentralizării în Ucraina, care prevede, inclusiv, comasarea benevolă a comunităţilor teritoriale, precum şi posibilitatea ca unele străzi din Cernăuţi să revină la denumirile lor istorice sau să poarte numele unor personalităţi de origine română.
În cadrul întâlnirii, oficialii români şi ucraineni au mai discutat despre posibilităţile de investiţie în regiunea Cernăuţi şi dezvoltarea transportului urban prin donarea de către Bucureşti a unor troleibuze. Totodată, oficialii ucraineni au subliniat importanţa lansării unor curse de linie pe ruta Cernăuţi – Iaşi - Bucureşti - Timișoara.
După întânirea de la Administraţia Regională de Stat Cernăuţi, delegaţia, condusă de domnul senator Marcel Bujor, Preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, a vizitat mănăstirea din Bănceni iar apoi s-a deplasat către punctul de trecere a frontierei Diakivşi-Racovăţ, momentan închis traficului, unde oficialii români au fost întâmpinaţi de un grup de parlamentari ucraineni, printre care Maxim Burbak şi Grigore Timiş. Parlamentarii ucraineni, la fel ca şi reprezentanţii Administraţiei Regionale au subliniat importanţa deschiderii acestui punct de trecere, iar domnul senator Marcel Bujor a afirmat că “având în vedere faptul că România a terminat lucrările, consider că partea ucraineană se simte încurajată şi mă bucur să văd că se lucrează şi sper că se vor termina lucrările cât de repede posibil”.
În cursul după amiezii, delegaţia română s-a deplasat către Biblioteca raională “Gheorghe Asachi” din oraşul Herţa, unde a fost întâmpinată de domnul Vasile Scripcaru, primarul oraşului, precum şi de către primarii români şi directorii de şcoli din raion. La sediul bibliotecii, membrii Comisiei parlamentare au făcut o donaţie de câteva sute de cărţi, având în vedere faptul că biblioteca raională cuprinde 24 de biblioteci săteşti. De asemenea, delegaţia parlamentară română a donat un calculator pentru şcoala românească din comuna Buda Mare şi un calculator pentru şcoala cu predare în limba română din Radgostivska (instituţie de învăţământ înfiinţată la 1 septembrie 1968, în clădirea fostului punct vamal dintre Austro-Ungaria şi România). Donaţia de calculatoarele s-a realizat cu sprijinul Liceului Bilingv "Miguel de Cervantes" din Bucureşti.
La Casa de Cultură din Herţa, membrii Comisiei românilor de pretutindeni au discutat cu directorii de şcoli şi cu primarii români din raion despre importanţa dotării şcolilor româneşti cu cărţi în limba română, necesitatea deschiderii la Universitatea Naţională din Cernăuţi a unei facultăţi pedagocice cu predare în limba română, astfel încât tinerii români să-şi poată continua studiile în limba maternă şi să nu mai fie nevoiţi să se înscrie la facultăţi cu predare în limba ucraineană, pierzând astfel în timp din valorile şi cultura română. Nu în ultimul rând, primarii români din raionul Herţa şi-au exprimat dorinţa deschiderii punctului de frontieră de la Diakivtsi-Racovăţ.
Totodată, delegaţia a vizitat redacţia ziarului de limbă română “Gazeta de Herţa”, iar în cadrul discuțiilor cu domnul Vasile Bâcu, redacorul şef al publicaţiei, acesta a subliniat importanța modernizării spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea, fiind necesară în mod special deschiderea unei tipografii care să poată imprima publicaţii pentru românii din regiune (manuale, cărţi şi reviste în limba română).
Pe tot parcursul zilei, delegaţia română a fost însoţită de către viceguvernatorul regiunii Cernăuţi, domnul Ruslan Senciuk, şi de către domnul Ionel Ivan, ministrul consilier la Consulatul General al României la Cernăuţi.
Membrii delegaţiei române vor participa în a doua zi a vizitei la întâlniri cu românii din raionul Storojineţ, iar luni vor fi prezenţi la manifestările dedicate Zilei Limbii Române, organizate la Cernăuţi, Ucraina.




Go to top