Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

USR susține apelul la transparență legislativă venit din partea reprezentanților societății civile și ai mediului de afaceri din România

USR susține apelul la transparență legislativă venit din partea reprezentanților societății civile și ai mediului de afaceri din România și solicită președinților Comisiilor de specialitate ale Senatului să permită participarea acestora la ședințele online ale comisiilor. USR consideră că actuala pandemie nu trebuie să devină scuza perfectă pentru abuzuri și reducerea transparenței în activitatea legislativă. Doar prin dialogul deschis, onest, argumentat și transparent între instituțiile statului, reprezentanții diverselor organizații non-guvernamentale și ai mediului de afaceri, procesul legislativ poate să-și îndeplinească, cu adevărat, menirea.

Florina Presadă, senator USR: „În acest moment nu există niciun impediment de natură tehnică ce ar putea împiedica participarea cetățenilor la ședințele online ale comisiilor parlamentare, nici să asiste și nici să-și susțină, eventual, punctele de vedere. La fel cum participarea la ședințele reale era condiționată de înscrierea cu anticipație la ședințele comisiilor, tot așa, în spațiul virtual, cei care doresc să participe își pot înregistra dorința, online, la secretarul comisiei, urmând a primi un link-invitație pe platforma de conferință la distanță. Cu atât mai mult în situații de criză este necesar ca legiuitorul să asculte cât mai multe puncte de vedere, opinii, sugestii astfel încât să poată ajunge la cea mai bună soluție. La dezbaterile din comisii avem nevoie sa participe oamenii direct afectati de legile pe care noi le dezbatem și votăm.”
 
USR consideră că actuala pandemie este o oportunitate pentru digitalizarea masivă a activităților din autoritățile publice, inclusiv a activității legislative din Parlament, proces de digitalizare care are potențialul de a ușura interacțiunea cetățeanului cu instituțiile statului, reducerea corupției și creștea transparenței.
 

Go to top