Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la Forumul Global al Femeilor Lideri

O delegație a Senatului României a participat, în perioada 12-14 noiembrie a.c., la cea de a 6-a ediție a Forumului Global al Femeilor Lideri de la Reykjavik, cu tema Putere, împreună pentru leadership, eveniment organizat de rețeaua Femeilor Lideri Politici (WPL), în colaborare cu Parlamentul şi Guvernul Republicii Islanda.
Din delegația Senatului au făcut parte Silvia-Monica Dinică, președinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, și Gabriela Crețu, vicepreședinta Comisiei pentru cultură și media. Din partea Camerei Deputaților au participat Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru tineret și sport și Denisa-Elena Neagu, vicepreședinta Comisiei pentru știință și tehnologie.
Pe parcursul celor două zile ale Forumului, care a reunit femei lideri în diverse domenii din 82 de țări, au fost dezbătute, din perspectiva egalității de gen, teme precum: tehnologia digitală și Inteligența Artificială - oportunități și provocări generate de progresul tehnologic digital; viața privată și impactul dezinformării asupra democrației; viitorul orașelor - soluții inovative pentru crearea unor spații mai echitabile pentru cetățeni, inclusiv din perspectiva consecințelor schimbărilor climatice. De asemenea, pentru al șaselea an consecutiv a fost prezentat Indexul Reykjavik, care măsoară percepțiile privind egalitatea de șanse între bărbații și femeile cu funcții de conducere. Studiul a inclus și o analiză a situației din țările nordice care înregistrează scoruri mai mari în ceea ce privește egalitatea de gen.
Dezbaterile s-au axat, în principal, pe “Cele patru direcții de acțiune de la Reykjavik”, care constituie recomandările de politici ale WPL, necesar a fi implementate în legislațiile naționale: remunerare egală, reprezentare egală, concediu parental egal pentru ambii părinți și eliminarea violenței pe bază de gen.
În cadrul sesiunii parlamentare a WPL, senatoarea Gabriela Crețu a arătat că reprezentarea egală a femeilor în politică este o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru realizarea egalității de gen, mai importantă fiind participarea reală a acestora în procesul de luare a deciziilor. Gabriela Crețu a evidențiat cele trei mari provocări cu care se confruntă omenirea la nivel global: evitarea unui război mondial, reducerea inegalităților economice și combaterea schimbărilor climatice, prin soluții care să țină cont în primul rând de oameni și nu doar de interesele economice. În finalul intervenției, reprezentanta Senatului a concluzionat că Forumul de la Reykjavik poate fi un cadru propice pentru lansarea unei inițiative globale a femeilor în sprijinul păcii, dar și o platformă pentru regândirea instituțiilor internaționale din perspectiva egalității între femei și bărbați: “Pacea este o condiție necesară pentru dezvoltare și egalitate, pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru a ne bucura de viață! Pacea nu este un dat; este nevoie de instituții globale incluzive pentru a o construi și a o menține!”
Informații suplimentare
Rețeaua Femeilor Lideri Politici (WPL) organizează anual la Reykjavik, începând cu 2018, Forumul Global al Femeilor Lideri, în colaborare cu Parlamentul și Guvernul Republicii Islanda.
Acest eveniment oferă o platformă de discuții și schimburi de opinii și bune practici privind modalitățile de accelerare a progresului societății și de creștere a numărului și influenței femeilor aflate în funcții de conducere. Forumul reunește actuali și foști șefi de stat și de guvern, parlamentari, lideri ai mediului de afaceri și ai mediului academic, precum și reprezentanți ai unor organizații internaționale, ai mass-media și ai societății civile, reprezentând cea mai importantă conferință globală care se adresează femeilor.



Go to top