Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean la reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat la reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 12-13 decembrie a.c.), în calitate de membru al acestei comisii.
În prima parte a lucrărilor a avut loc un schimb de opinii cu ambasadorul Israelului la Organizațiile Multilaterale în Franța, Haim Assaraf, prilejuit de dezbaterea raportului cu tema: Evoluții recente în Orientul Mijlociu – atacul terorist al Hamas în Israel și răspunsul Israelului la atac, raportor Piero Fassino, Italia, SOC.
În acest context, senatorul român a făcut o serie de remarci și propuneri la proiectul de raport, inclusiv în ceea ce privește condamnarea atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, precum și pentru un rol mai activ al Subcomisiei APCE pentru Orientul Mijlociu și Lumea Arabă având în vedere situația actuală din regiune.
Separat, au avut loc și audierea șefei Misiunii Palestinei în Republica Franceză, ambasador Hala Abou Hassira, respectiv dezbaterea proiectului de raport și a proiectului de rezoluție propuse de raportorul Piero Fassino.
Agenda Comisiei a inclus, de asemenea, prezentarea de către raportor, Dora Bakoyannis (Grecia, PPE/CD), a memorandumului introductiv cu tema: Opinia statutară privind cererea de aderare înaintată de Kosovo în 12 mai 2022 către secretarul general al Consiliului Europei, în baza Rezoluției statutare (51) 30.
Au mai fost examinate memorandumurile introductive privind Susținerea reconstrucției Ucrainei, respectiv Ingerințele externe – o amenințare la adresa securității Europei,  precum și alte proiecte de raport aflate în etapa preliminară de dezbatere.
Membrii comisiei au avut un schimb de opinii pe tema ultimelor evoluții în statele din Balcanii de Vest, în contextul prezentării de către fostul raportor, George Papandreou (Grecia, SOC), a activităților de follow-up la Rezoluția 2456 (2022) a APCE privind Susținerea perspectivei europene a țărilor din Balcani de Vest.  De asemenea, au fost desemnați raportorul general pentru democrație și noii raportori ai comisiei și au avut loc discuții privind programul de lucru și viitoarele activități ale Comisiei.



Go to top