Comunicate de presă

Intervenția senatorului Titus Corlățean la dezbaterea avizului APCE la proiectul de Convenție al Consiliului Europei pentru protecția profesiei de avocat

Joi, 30 ianuarie 2025, în cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Strasbourg, 27-31 ianuarie 2025, Adunarea a dezbătut și a adoptat, la solicitarea Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, un aviz privind proiectul Convenției Consiliului Europei pentru protecția profesiei de avocat. 
Senatorul Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul la dezbatere, în calitatea sa de reprezentant al Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor din Adunare. În intervenția sa, și-a exprimat sprijinul politic și juridic ferm pentru adoptarea convenției în timpul președinției luxemburgheze a Consiliului Europei (octombrie 2024-mai 2025). Totodată, a salutat avizul elaborat de Adunare pe această temă și a reamintit că ideea redactării acestui instrument juridic internațional aparține Adunării, care solicita acest lucru Comitetului Miniștrilor, în 2018, prin Recomandarea 2121. 
A evidențiat, de asemenea, rolul important al avocatului, poziția sa crucială în administrarea justiției, prin asigurarea unei reprezentări eficiente și a unui sprijin juridic necesar în societate și ca apărător al drepturilor omului. A mai arătat că acest proiect de convenție are o relevanță deosebită, întrucât oferă garanții drepturilor profesionale ale avocatului, o protecție juridică structurată a profesiei, precum și dreptul de a exercita profesia în mod liber, fără a fi supus unor acte de amenințare, hărțuire, abuz sau intimidare. A menționat, totodată, că este primul instrument juridic internațional în acest domeniu, exprimându-și speranța că această convenție va reuși să ofere soluții concrete unor situații abuzive petrecute în ultimii ani, în special în statele din Europa Centrală și de Est. 
În acest sens a evidențiat faptul că este vorba despre o moștenire din perioada comunistă cu reverberații în prezent, legată de o anumită mentalitate și tentații de exercitare a unei puteri excesive, fără control democratic, referindu-se concret la cazuri în care anumiți procurori au adoptat o conduită față de avocați care a depășit limitele prescrise de lege. În context, s-a referit la cazul din România al avocatului Robert Roșu, care a fost eliberat în cele din urmă din închisoare după ce Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma unui recurs în casație, a respins toate acuzațiile formulate de procurori împotriva sa, catalogându-le drept abuzive. Cazul avocatului Roșu a fost amintit de senatorul Corlățean și în cadrul dialogului pe care l-a avut la o sesiune anterioară a APCE cu fostul comisar european pentru justiție, Didier Reynders. 
Convenția Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat se așteaptă a fi adoptată în prima parte a acestui an, urmând a fi deschisă spre semnare și ratificare celor 46 de state membre ale Consiliului Europei, Uniunii Europene și oricărui stat nemembru implicat în procesul de elaborare iar, în anumite condiții, și statelor nemembre care nu au fost implicate în procesul de elaborare. Convenția va intra în vigoare în momentul în care cel puțin 8 state ratifică acest instrument juridic internațional.


Go to top