Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Lansarea proiectului de lege privind declararea „Săptămânii naționale a siguranței rutiere”

În data de 14 mai 2024, în sala Comisiei pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, sub conducerea preşedintei comisiei,  senatoarea Nicoleta Pauliuc, s-a lansat proiectul de lege privind declararea săptămânii 15-21 mai drept Săptămâna națională a siguranței rutiere. Coaliția pentru Siguranță Rutieră salută demararea acestui proiect și susține această inițiativă legislativă importantă, menită să marcheze siguranța rutieră ca prioritate națională și deopotrivă să crească nivelul de conștientizare în domeniul siguranței rutiere.
 „Prin acest demers, putem face mai multe împreună pentru a ridica nivelul de awareness faţă de această temă socială pe care o consider de o importanţă crucială. Şi nu are cum să fie altfel câtă vreme cifrele descriu o realitate brutală. Pe de altă parte, promovând o legislaţie specifică pentru instituirea Săptămânii siguranței rutiere, putem încuraja instituțiile publice de la nivel central sau local să organizeze evenimente specifice pentru rezolvarea problemei. Îndeosebi când vine vorba de educație şi informare. Este foarte bine să existe acest punct fix, inclusiv din perspectiva faptului că, în acest mod, fixăm în conștiința publică şi, mai ales, în cea a politicienilor importanța unor acţiuni concrete măcar în această perioadă”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc.
 
Având în vedere faptul că România ocupă, de ani de zile, un loc fruntaș în clasamentul tragic al frecvenței accidentelor rutiere soldate cu pagube materiale și/sau vătămări corporale la nivelul Uniunii Europene, precum și obiectivul Uniunii Europene de reducere cu 50% a deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2030 și obiectivul de zero decese cauzate de accidente rutiere până în 2050, Coaliția pentru Siguranță Rutieră consideră că o astfel de inițiativă este necesară și binevenită.
Siguranța rutieră are un rol fundamental în creșterea calității vieții cetățenilor, iar pentru aceasta este nevoie atât de programe de educație rutieră, cât și de programe de facilitare a accesului la mecanisme de protecție și de conștientizare în domeniul siguranței rutiere.
Săptămâna siguranței rutiere (15 – 21 mai) are ca obiectiv major să fie acel punct fix pe care societatea civilă şi mass media să-l poată folosi în raport cu factorii de decizie politică şi instituţională astfel încât lucrurile să se îmbunătăţească. Ingredientele sunt patru la număr: 1. Educaţie la toate vârstele şi la toate nivelurile de instrucţie. 2. Îmbunătăţirea infrastructurii.  3. O legislaţie mai bună cu mai puţine portiţe pentru şmecheri. 4. Poliţie care să fie capabilă să acţioneze chirurgical acolo unde este nevoie”, a punctat Nicoleta Pauliuc.
Pornind de la analiza situației actuale și de la identificarea principalelor bariere, atât la nivel de individ, cât și la nivelul populației, Coaliția pentru Siguranță rutieră a lansat în 2023 Carta Albă a siguranței rutiere, un document strategic regrupând potențiale proiecte, campanii și propuneri de politici publice cu scopul de a se adresa problemelor cu care se confruntă în prezent siguranța rutieră. Printre obiectivele imediate ale Coaliției pentru Siguranța Rutieră, integrate și în prevederile Cartei Albe, sunt enumerate ținte ambițioase pe mai multe planuri. La nivel constituțional și educațional, viziunea acestui document strategic evidențiază decretarea prin lege a Săptămânii naționale a siguranței rutiere.
Astfel, ne bucurăm că am fost consultați în vederea elaborării propunerii legislative și ne dorim ca acest demers să fie aprobat de Parlament cât mai curând și să devină lege, pentru ca este nevoie de conștientizarea riscurilor din trafic și de educare cu privire la măsurile preventive care să evite tragedii pe șoselele din România.



Go to top