Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene: “Dialogul cu Comisia Europeană este important”

Miercuri, 17 martie 2021, domnul senator Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a participat la reuniunea, în regim de videoconferință, cu doamna Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Comisar european pentru Valori și Transparenţă, pe tema Raportului privind statul de drept 2020, în perspectiva adoptării de către Comisia Europeană a celui de-al doilea raport pe această temă în lunile următoare.
În intervenția sa, președintele Comisiei pentru afaceri europene a apreciat oportunitatea dialogului, ca o modalitate productivă de îmbunătățire și de evoluție pozitivă a situației statului de drept în statele membre UE și a pledat pentru dialog și cooperare.
”Cred că dialogul autentic și schimbul de bune practici la nivel național și la nivelul UE trebuie să rămână modalitatea principală de a aborda și încuraja reformele și consolidarea statului de drept”, a afirmat domnul Angel Tîlvăr.
De asemenea, senatorul a subliniat faptul că, în calitate de președinte al Comisiei pentru afaceri europene, a inițiat mai multe discuții pe acest subiect cu actorii relevanți.
Senatorul a sintetizat opiniile rezultate în urma acestor discuții, incluzându-le în dialogul avut cu doamna comisar Věra Jourová: este important ca inițiativele de evaluare a statului de drept să se realizeze pe baza mecanismelor și a criteriilor obiective aplicabile tuturor statelor membre, luându-se în considerare particularitățile statului respectiv; acuratețea evaluării statului de drept în țările membre UE este esențială și implică luarea în considerare a veridicității totale a datelor și informațiilor, indiferent de sursă, subliniindu-se contribuția deosebit de importantă a societății civile și a presei; necesitatea intensificării dialogului și a schimburilor de bune practici între Comisia Europeană și statele membre, pe probleme legate de statul de drept, precum și în cadrul parlamentelor naționale, a forumurilor profesionale și prin activități de sensibilizare a publicului larg.
“O cooperare mai strânsă și dialogurile constructive ar putea contribui la o mai bună înțelegere a situației statului de drept și a evoluțiilor din statele membre, precum și la identificarea și soluționarea mai rapidă a problemelor legate de statul de drept”, a concluzionat președintele Angel Tîlvăr.



Go to top