Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Eugen-Remus Negoi la Reuniunea Comisiei generale pentru probleme culturale a Inițiativei Central-Europene – Dimensiunea Parlamentară

Senatorul Eugen-Remus Negoi, membru titular al Delegației Parlamentului României la ICE-DP, a participat la Reuniunea Comisiei generale pentru probleme culturale a Inițiativei Central-Europene - Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP), care a avut loc în perioada 3-4 iulie a.c. la Łańcut, la invitația delegației parlamentare polone la ICE-DP, care deține președinția Comisiei generale.
La reuniune au participat delegații parlamentare din Albania, Italia, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria, reprezentanți ai Secretariatului Executiv al ICE, precum și experți din partea Institutului Național al Patrimoniului Cultural din Polonia.
Din delegația română a făcut parte și deputata Biró Rozália-Ibolya, șefa Delegației Parlamentului României la ICE-DP, președinta Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților.
Dezbaterea s-a concentrat pe situația bunurilor culturale ucrainene deteriorate în timpul războiului de agresiune al Federației Ruse, precum și pe măsurile necesare pentru protejarea și restaurarea patrimoniului cultural distrus ca urmare a războiului. În acest context, a fost prezentată vasta experiență a Poloniei în domeniu, în special în ceea ce privește reconstrucția și renovarea monumentele distruse în urma celui de-al Doilea Război Mondial.
În intervenția sa, senatorul Eugen-Remus Negoi a condamnat acțiunile Federației Ruse, care amenință și distrug patrimoniul cultural al Ucrainei, parte a patrimoniului cultural mondial. Totodată, a subliniat necesitatea implicării întregii comunități internaționale pentru adoptarea urgentă a unor măsuri de ajutor și a evidențiat importanța sprijinului parlamentar pentru adoptarea legislației necesare, promovarea unor proiecte comune și crearea de rețele de cooperare în vederea protejării, reconstrucției și renovării bunurilor culturale distruse. Nu în ultimul rând, reprezentantul Senatului a pledat pentru intensificarea importanței cooperării internaționale în vederea prevenirii și combaterii eficiente a traficului ilicit de bunuri culturale.
 



Go to top