„Marcăm astăzi, 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon, prilej pentru a omagia sacrificiul Armatei Române în Primul Război Mondial, jertfa românilor care au luptat pentru realizarea Marii Uniri, pentru reunificarea naţiunii române”, afirmă președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean.
„Această zi a fost instituită prin Legea Nr. 256/2020 pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, aprobată de Parlamentul României în anul 2020. Am fost deosebit de onorat să fiu inițiatorul acestei legi prin care, după 100 de ani, în mod oficial este recunoscut și sărbătorit unul dintre cele mai importante momente din istoria României.
Tratatul de pace de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de succesor al Imperiului Austro-Ungar, entitate învinsă. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate, inclusiv România și este parte integrantă a sistemului de tratate de pace de la Versailles, care au pus capăt primei conflagrații mondiale și au confirmat de drept mutațiile intervenite în relațiile internaționale. Prin acest tratat de pace, s-au stabilit frontierele Ungariei cu vecinii săi, inclusiv România, fiind astfel consfințită juridic recunoașterea internațională a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, și, totodată, confirmate drepturile politice și civile ale românilor, care constituiau populația majoritară în acest teritoriu.
Este important să ne amintim, cu respect, de această pagină din istoria națiunii noastre și să o onorăm cum se cuvine”, a continuat senatorul Corlățean.
Președintele Comisiei pentru politică externă a reamintit, cu acest prilej, că art.3 al Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, prevede: “Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, cu completările ulterioare”.