Membrii Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) au avut luni, 4 septembrie 2023, o întrevedere cu Pierre-Alain Fridez (Elveția, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor), membru al Consiliului Național al Confederației Elvețiene, raportor al Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă pe tema: Abuzul asupra copiilor în Europa – combatere, compensare, prevenție, în contextul vizitei pe care parlamentarul elvețian o efectuează în zilele de 4 și 5 septembrie a.c., la București, în pregătirea acestui raport.
La întrevedere au participat senatorii Titus Corlățean, Ion Prioteasa și Elena-Simona Spătaru, precum și deputații Sorin-Titus Muncaciu și Dumitrina Mitrea, membri ai Delegației române la APCE.
Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii privind exemplele de bună practică din România și Elveția în ceea ce privește măsurile de prevenire, combatere și compensare a abuzului asupra copiilor, precum și acțiunile inițiate la nivel național și în cadrul Consiliului Europei și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață pentru copiii aparținând grupurilor vulnerabile, respectiv compensării unor situații regretabile din trecut.
Senatorul Corlățean a menționat că protecția drepturilor copilului este o temă de interes major, care a generat ample dezbateri în România, exemplificând recent adoptata Lege nr. 156/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, în acest caz existând la nivelul grupurilor politice parlamentare diferențe de opinie asupra modalităților de acțiune și de prevenție. Legea se bazează pe promovarea, cu prioritate, a valorilor familiale, cu respectarea principiului interesului superior al copilului și introduce o serie de mecanisme de monitorizare și de sprijin, astfel încât să fie identificate la timp cazurile de risc și să fie inițiate acțiuni de susținere și de ameliorare a situației acestor familii, evitându-se astfel separarea copiilor de părinți. Senatorul Corlățean a precizat, de asemenea, schimbările majore aduse în ultimii ani în materia drepturilor copilului, începând cu implementarea Legii nr 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care a fost interzisă orice formă de pedepse fizice sau tratamente umilitoare ori degradante asupra copiilor și s-a asigurat trecerea de la sistemul instituționalizat al copiilor care nu au șansa de a fi îngrijiți de părinții biologici, la sistemul de tip rezidențial.
Senatorul Corlățean a vorbit, tototodată despre implicarea sa directă, în calitate de parlamentar român, în acțiuni de sprijin al unor familii de români cu domiciliul în străinătate, care se confruntă cu situații de abuz din partea autorităților țării de reședință, fiind separați de copiii lor. O audiere pe această temă va avea loc în cadrul reuniunii din 19 septembrie 2023 a Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă.
Referitor la raportul care urmează a fi înaintat spre dezbatere de senatorul elvețian, Titus Corlățean i-a solicitat oaspetelui ca, în calitate de raportor, să aibă în vedere o perspectivă mai largă asupra temei în discuție, ținând seama de complexitatea cazurilor și de contextul diferit în care au loc situații de abuz în diferite țări membre ale Consiliului Europei.
La rândul său, parlamentarul elvețian a precizat că viitorul raport nu vizează în mod particular situația copiilor din România, ci își propune să trateze aspecte care țin de prevenirea și compensarea unor situații din trecut privind tratamentele aplicate minorilor, pornind de la o serie de cazuri ale unor copii instituționalizați, identificate în Franța, Suedia și Irlanda, precum și în alte state europene, chiar și în țara sa.
Senatoarea Elena-Simona Spătaru a avut, de asemenea, o intervenție în cadrul discuțiilor, prilej cu care s-a referit la pașii importanți pe care România i-a parcurs în materia drepturilor copilului, în cei 30 de ani de când este stat membru al Consiliului Europei, beneficiind de expertiza importantă a acestei organizații. A menționat o serie de concluzii ale Comisiei de anchetă constituite la nivelul Senatului pentru investigarea unor situații de abuz - comisie din care domnia sa a făcut parte - și a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri sporite pentru protecția copiilor cu dizabilități.
În încheiere, senatorul Titus Corlățean a vorbit despre rolul important și expertiza Autorității Naționale pentru protecția Drepturilor Copilului și Adopție din România în conturarea și implementarea acestor măsuri legislative, precum și despre rolul organizațiilor neguvernamentale și a salutat includerea în programul vizitei a unor discuții cu reprezentanți ai autorității și ai ONG-urilor.