Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a vicepreședintelui cu atribuții de președinte al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, și a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Vicepreședintele cu atribuții de președinte al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut marți, 23 noiembrie a.c., o întrevedere comună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia vizitei oficiale pe care domnia sa o efectuează la București la invitația Președintelui României.
Vizita Președintelui Republicii Moldova are loc într-un moment simbolic, la aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale, fiind prima vizită oficială pe care Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, o efectuează în România după alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Cu această ocazie, a fost semnată Foaia de parcurs actualizată privind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova.
Discuțiile din cadrul întrevederii au reconfirmat caracterul special, privilegiat al relației bilaterale, conferit atât de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții, cât și de Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Partea română a subliniat angajamentul ferm, substanțial, consecvent, asumat deschis la nivelul întregii elite politice, în vederea avansării agendei bilaterale, sprijinirii procesului ambițios de reformă și modernizare promovat de autoritățile de la Chișinău, precum și realizării obiectivului principal al Republicii Moldova de integrare în comunitatea europeană.
Cu prilejul consultărilor, au fost trecute în revistă proiecte comune de interes strategic în domeniile: energetic, infrastructurii de transport, comunicațiilor și educației, fiind convenită aprofundarea și extinderea dialogului politico-diplomatic, prin intensificarea contactelor și valorificarea oportunităților de colaborare la toate nivelurile.
În context, părțile au subliniat dorința de menținere a trendului ascendent al relațiilor pe linia diplomației parlamentare, cu efecte pozitive în susținerea eforturilor executivului de la Chișinău de implementare a reformelor din Republica Moldova.
Din delegația Senatului României au făcut parte senatorul Vasile Dîncu, senatorul Radu-Mihai Mihail și senatorul Lóránd Turos.



Go to top