Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorii români Claudiu Târziu și Sorin Lavric, în mijlocul comunității românești din München și Nürnberg

În perioada 20-22 mai 2022, a avut loc vizita președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, și a secretarului Senatului, Sorin Lavric, în München, Republica Federală Germania.
Vizita celor doi senatori români a debutat vineri, 20 mai, cu o întrevedere de lucru la sediul Consulatului General al României la München, cu doamna Janette-Constanța Carabașu, consul gerant interimar. În cadrul întâlnirii, au fost evidențiate preocupările, dificultățile și posibile căi de soluționare ale problemelor pe care le întâmpină cei peste 300.000 de români care locuiesc în landul federal Bavaria. Senatorii români și-au manifestat deplina deschidere și depunerea tuturor eforturilor necesare, inclusiv pe cale legislativă, pentru a îmbunătăți serviciile de care ar trebui să beneficieze cetățenii români care locuiesc peste hotare.
În după-amiaza primei zile, reprezentanții Senatului României au fost prezenți, alături de comunitatea românească, la Așezământul bisericesc din München, la evenimentele prilejuite de aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. Senatorii români s-au închinat și au adus cinstire sfintelor moaște, iar, la finalul evenimentului, au purtat discuții cu românii aflați în curtea lăcașului de cult, între care membrii Ansamblului de dansuri Ciuleandra-München.
În a doua zi a vizitei, care a coincis cu Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, zi de mare însemnătate pentru creștinătatea de pretutindeni, Claudiu Târziu și Sorin Lavric au participat la Sf. Liturghie, la Așezământul bisericesc. La invitația PS Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Germania, Austria și Luxemburg, Claudiu Târziu s-a adresat credincioșilor aflați în lăcașul de cult ortodox. Potrivit președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni, oamenii politici sunt responsabili, indiferent de partidul din care provin, de faptul că milioane de români au ales să părăsească România, pentru a trăi și a lucra peste hotare. „Sunt aici în calitate de fiu al Bisericii Ortodoxe, unul care a luptat în ultimii 30 de ani pentru românitate și românism în diferite formule civice. Biserica este păstrătoarea fidelă a identității noastre naționale și de aceea reușește să-i și țină în jurul ei pe români, inclusiv în străinătate. Am intrat în politică în urmă cu doi ani și jumătate cu gândul de a face tot ce voi putea pentru ca românii care-și doresc să se întoarcă acasă să o poată face în condiții optime”, a mai afirmat senatorul Claudiu Târziu.
La finalul slujbei, senatorii români au fost binecuvântați și au purtat o discuție cu Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul despre implicarea românilor în comunitatea parohială, precum și despre promovarea identității românești.
În ultima zi a vizitei în spațiul german, senatorii români au efectuat o deplasare la Nürnberg, al doilea din landul Bavaria din punct de vedere al mărimii, oraș în care locuiește o importantă comunitate românească. După participarea la slujba de duminică, la parohia ortodoxă, Claudiu Târziu și Sorin Lavric au avut o întâlnire cu reprezentanți ai românilor, care au invocat precaritatea sistemului medical românesc și nivelul mediocru al sistemului educațional drept motive principale pentru care nu doresc să se întoarcă în țară. Senatorii români și-au exprimat nădejdea că, prin eforturile tuturor, România poate să redevină o voce în concertul european, demnă de a fi auzită și ascultată.  
 
 
 
 Go to top