Comisia pentru afaceri europene şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi au organizat, în data de 11 mai a.c, o reuniune trilaterală de lucru care a fost determinată şi de recenta Rezoluție a Parlamentului European din 15 aprilie 2015 cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor – antițigănism în Europa și recunoașterea de către UE a Zilei de comemorare a genocidului împotriva romilor din timpul celui de-al doilea război mondial.

Comisia pentru afaceri europene şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, la iniţiativa doamnei senator Gabriela Creţu şi a doamnei preşedinte Rozalia Biro, au organizat, în data de 11 mai a.c, o reuniune trilaterală de lucru care a avut ca obiectiv analizarea situaţiei cetăţenilor români de etnie romă din perspectiva existenţei atitudinilor rasiste şi discriminatorii îndreptate împotriva acestora, în special la nivelul mass-media.
Necesitatea dialogului a fost determinată şi de recenta Rezoluție a Parlamentului European din 15 aprilie 2015 cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor – antițigănism în Europa și recunoașterea de către UE a Zilei de comemorare a genocidului împotriva romilor din timpul celui de-al doilea război mondial.
         La eveniment, din partea Senatului, au mai participat doamna Ecaterina Andronescu - preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, şi domnul Sebastian Grapă - preşedintele Comisiei pentru Regulament.
         Din partea executivului au participat doamna Dana Rozalia Varga –consilier de stat, Cancelaria Primului – Ministru, domnul Asztalos Csaba Ferenc – președintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminării, domnul Aledin Amet – secretar de stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, domnul dr. Adrian Bulgaru – Institutul Român pentru Drepturile Omului, domnul Mihai Neacşu – director general, Centrul Naţional de Cultură al Romilor „Romano Kher iar din partea societăţii civile rome, doamna dr. Delia Grigore – președinte, Centrul Rromilor “Amare Rromentza, doamna dr. Nicoleta Biţu – director Romano Butiq, domnul Vasile Gilbea – Romani CRISS iar din partea mediului academic, domnul Vintilă Mihăilescu – profesor universitar, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, domnul Gelu Duminică – lector universitar, Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială, Universitatea din București şi domnul Anghel Ionuţ – asistent de cercetare în cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii, Academia Română.
         În cadrul evenimentului, participanţii au prezentat poziţii cu privire la tema reuniunii pe baza cărora s-a concluzionat că este necesară luarea unor măsuri concrete pe aspecte punctuale exprimate de reprezentanţii societăţii civile rome – întrebări, interpelări adresate executivului, precum şi de o reflecţie aprofundată care să se concretizeze într-o nouă abordare instituţională în acord cu normativele şi recomandările europene referitoare la atitudinile rasiste şi discriminatorii îndreptate împotriva romilor.
         S-a  stabilit de comun acord cu reprezentanții societății civile rome și cu actorii instituționali relevanți în elaborarea politicilor publice pentru romi, să fie elaborată o agendă de lucru etapizată care să continue dialogul trilateral şi în acest sens, a fost considerată oportună constituirea unui grup de lucru parlamentar pentru romi care să răspundă prompt complexităţii problemelor cu care se confruntă aceştia.
 
 


Go to top