Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Anunțuri

Inițiatorii Legii privind Ziua Națională a Lecturii vă invită să sărbătorim această zi împreună cu elevii bucureșteni!

Monica Anisie, președinta Comisiei pentru Învățământ din Senatul României,  și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, co-inițiatori ai legii care marchează Ziua Naţională a Lecturii, vă invită joi, 15 februarie a.c., începând cu ora 11.00, la Biblioteca Academiei Române, pentru a lua parte la o dezbatere despre importanța lecturii în formarea tinerilor.
În cadrul evenimentului,  vom lectura o carte specială, care a beneficiat de editări succesive, un ghid de viață care cuprinde eseurile etice/morale publicate de Petru Creția în primii doi ani de după '90: “Luminile și umbrele sufletului”.
Alături de Monica Anisie și de  Sebastian Burduja, vor mai participa și elevi de la colegiile naționale din Capitală, precum și Oana Fotache Dubălaru- decanul Facultății de Litere din cadrul Universității București, Amalia Stoenescu- inspector școlar general adjunct- ISMB, Tudorel Urian- scriitor și Adriana Moca- actriță, manager cultural al Asociației "Vis-à-vis".


Notă:
Cei interesați să participe la eveniment pot confirma prezența la 0732.984.502 - Denis Vlad
“Când am inițiat această lege, alături de colegul meu, ne-am dorit ca în această zi să se organizeze activităţi culturale, sociale şi educaţionale, activități de conștientizare a  importanţei lecturii, în special,  în formarea copiilor şi a tinerilor. Doar prin puterea exemplului putem schimba obiceiuri, valori și mentalități. Tema dezbaterii pe care am ales-o să marcăm acest eveniment face parte din proiectul educațional “Cred în dreptate, adevăr, valoare și libertate”, proiect pe care îl organizez alături de elevii mei de la Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu" încă din 2016”, a declarat Monica Anisie.
Sebastian Burduja  subliniază importanța acestei zile pentru a schimba comportamentele românilor când vine vorba de lectură: „Vreau să nu mai introducem problemele sub preș sau să întoarcem privirea în altă parte și să ne facem că nu există. Cifrele Eurostat sunt seci și triste. Românii citesc mai puțin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceștia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 20% citesc o dată pe lună și 8% zilnic. 37% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ce citesc, este vorba de celebrul analfabetism funcțional. Un român citeşte o carte pe an, în medie, în timp ce un neamţ citeşte 16 cărţi pe an, în medie. Am redactat această lege după model american, Read Across America Day. Elevii americani ajung să asocieze cititul cu o activitate familiară, relaxantă, și să prindă drag de cărți. Cu această lege vreau să ajutăm învățătorii și profesorii să învețe copii bucuria cititului. Spiru Haret, îl evoc pentru că astăzi îl aniversăm, ca și pe Titu Maiorescu, spunea: „cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara”. Și vreau să vă mai spun ceva, ca politicieni avem o responsabilitate uriașă pentru valorile și înaintașii noștri. Pentru că l-am amintit pe Spiru Haret nu pot să nu vă mărturisesc că mă doare sufletul că peste casa Spiru Haret, cu aprobarea unui fost primar, s-a construit un bloc de șapte etaje. Revenind la lectură, îi îndemn pe toți elevii: citiți și bucurați-vă”.
Pe 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie 2021 de către Monica Anisie, Sebastian Burduja și George Tuță şi semnată de 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua Naţională a Lecturii pe data de 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pe 21 decembrie 2021. În data de 14 ianuarie 2022,  a fost promulgată de către preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.



Go to top