Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Costel Vicol: ” În Delta Dunării avem un paradox: sate înconjurate de ape, dar fără apă potabilă!”

Senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol, denunță paradoxul în care se află mulți dintre locuitorii Deltei: trăiesc în sate înconjurate de apă, dar nu au apă potabilă!

Într-o declarație politică, senatorul Costel Vicol face un apel la premier, la ministrul dezvoltării, să ia măsurile necesare pentru ca oamenii Deltei să nu mai trăiască precum în Evul Mediu.
 
Costel Vicol: ”Caraorman, comuna Crișan, județul Tulcea. Un sat izolat din Deltă, unde oamenii așteaptă de cca 30 de ani apa potabilă. În anul 2022, locuitorii încă beau și gătesc cu apă din fântâni, care de multe ori este calcaroasă și sărată, ceea ce le afectează sănătatea și le pune în pericol viața. Pe lângă lipsa apei potabile, localitatea nu are nici rețea de canalizare, iar în situația vreunei urgențe medicale, datorită lipsei de personal medical, singurul dispensar rămâne nefolosit.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol, dă ca exemplu situația absurdă a proiectului „Alimentarea cu apă a localității Caraorman”, care a fost recepționat la terminarea lucrărilor în ianuarie 2018, iar recepția finală a fost făcută în februarie 2020, dar se atunci se tot pasează responsabilitatea de la o instituție la cealaltă în privința trecerii bunului imobil “Alimentare cu apă a localității Caraorman” din domeniul public al statului și administrarea Apele Române, în domeniul public al UAT Crișan. Iar oamenii suferă în continuare!
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Sate înconjurate de ape, dar fără apă potabilă!
 
S.O.S. !!!  Domnule premier, domnule ministru, cetățenii din Delta Dunării au mare nevoie de ajutorul dvs.! Cum este posibil ca, în anul 2022, în România, să avem sate înconjurate de ape, dar fără apă potabilă???
 
Într-o eră a tehnologizării și digitalizării, când toți cetățenii unei Europe civilizate doar apasă pe un simplu buton de telecomandă și au acces la tot ceea ce înseamnă confort și utilități, noi românii din Delta Dunării, încă ne mai confruntăm cu lipsa apei potabile.
 
Un astfel de exemplu, îl reprezintă felul în care trăiesc cetățenii din satul Caraorman, comuna Crișan, județul Tulcea. Un sat izolat din Deltă, unde oamenii așteaptă de cca 30 de ani apa potabilă.
Caraorman este amplasat în centrul Deltei Dunarii între Brațul Sulina și Brațul Sfântu Gheorghe, la capătul Canalului
 
Caraorman, ce se desparte de Dunare (Brațul Sulina) din apropierea localității Crișan
Aici, în anul 2022, locuitorii încă beau și gătesc cu apă din fântâni, care de multe ori este calcaroasă și sărată, ceea ce le afectează sănătatea și le pune în pericol viața.
 
Pe lângă lipsa apei potabile, localitatea nu are nici rețea de canalizare, iar în situația vreunei urgențe medicale, datorită lipsei de personal medical, singurul dispensar rămâne nefolosit. Nu mai vorbesc de faptul că, cetățenii de aici, se confruntă cu un grad ridicat de izolare, din cauza accesului dificil în sat, care se face doar cu barca.
Ferească Dumnezeu să aibă cineva nevoie de ambulanță, pentru vreo urgență! Sunt șanse foarte mici ca aceasta sa ajungă la timp. Oare este nevoie de vreo tragedie pentru a le fi soluționate problemele acestor oameni?
 
Ne întrebăm cu toții: unde sunt acum drepturile omului pentru care militează toate țările acestei Europe civilizate din care facem parte? Și pe bună dreptate, ne mai întrebăm, care este rolul autorităților investite să se ocupe de aceste probleme stringente, chiar suprema Constituție stipulând faptul că autoritățile publice sunt în slujba cetățeanului și au obligația să asigure prin măsurile dispuse un nivel de trai civilizat?
 
Știm un singur lucru, că nivelul de trai garantat de autoritățile responsabile pentru cetățenii din Delta Dunării, înseamnă - fără apă potabilă, fără medici și fără acces facil … o cruntă izolare, o cruntă condamnare.
Și ca o ironie, pentru că tot vorbeam de rolul primordial al autorităților în a-și ajuta cetățenii, se pare ca pentru românii din Delta Dunării, autoritățile lucrează împotriva binelui și a civilizației. Concret, în loc să se mobilizeze și să creeze cadrul pentru rezolvarea acestor aspecte primordiale de viață, se pare ca suntem campioni la blocarea proiectelor și investițiilor!
 
„Alimentarea cu apă a localității Caraorman” a fost recepționată la terminarea lucrărilor în ianuarie 2018, iar recepția finală a fost făcută în februarie 2020. De atunci se tot pasează responsabilitatea de la o instituție la cealaltă în privința trecerii bunului imobil “Alimentare cu apă a localității Caraorman” din domeniul public al statului și administrarea Apele Române, în domeniul public al UAT Crișan – iar oamenii suferă în continuare! Lipsa de cunoaștere a autorității locale în efectuarea demersurilor legale de preluare în administrare a statiei de alimentare cu apă, și-a spus cuvântul.. numai că aici se pune întrebarea de ce celelalte instituții de la nivelul local sau central nu-și fac treaba?
 
Ce să înțelegem de aici dragi guvernanți, ce să înțelegem de aici, domnule ministru? Investiția este făcută, soluția există, cetățenii din Delta Dunării așteaptă cu disperare apa potabilă de cca 30 de ani, așteaptă și ei viața civilizată la care orice om are dreptul…..dar în loc să primească suport și ajutor, sunt în continuare condamnați la lipsuri care le afectează viața, chiar de către cei pe care legea i-a mandatat să le acorde suport.
 
Da, dle Prim - Ministru, Nicolae Ionel CIUCĂ/ Da dle ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor - Barna TÁNCZOS, este un strigat disperat, este un semnal de alarmă, iar personal consider că este nevoie doar de simple acte de bunăvoință și de banalul ÎMI PASĂ ȘI VREAU SĂ REZOLV!
 
Locuitorii din Caraorman și toți ceilalți locuitori ai Deltei Dunării, au convingerea că îi puteți ajuta, iar ca urmare a unor măsuri rapide și concrete luate la nivelul anului 2022, măsuri care stau în puterea și decizia dvs., cetățenii din Deltă si generațiile următoare, se vor putea bucura de calitatea unei vieți rezonabile raportat la aspectele sesizate în prezenta.”



Go to top