Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului României, cu o delegație parlamentară din Republica Kazahstan condusă de Aigul Kuspan, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare și Securitate

Vicepreședintele Senatului României, senatorul Sorin Cîmpeanu, a avut luni, 1 iulie 2024, o întrevedere cu Aigul Kuspan, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare și Securitate. Din delegație a mai făcut parte și senatorul Ainur Argynbekova, secretar al Comisiei pentru dezvoltare socio-culturală și știință.
Partea română a mai fost reprezentată de senatoarea Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și de senatorul Cristian-Augustin Țăgârlaș – Niculescu, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări și președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Kazahstan.
Senatorul Sorin Cîmpeanu a declarat că Republica Kazahstan este cel mai important partener al României în Asia Centrală. Din punctul de vedere al relației bilaterale și din perspectiva de stat membru UE, relațiile cu Kazahstanul evoluează pozitiv și dinamic. În acest context, agenda comună a celor două țări se bucură de o abordare activă și pragmatică. Kazahstanul este principalul nostru partener economic în Asia Centrală, cu activități axate cu precădere pe energie și transport. România și Kazahstan au o tradiției îndelungată de cooperare parlamentară, bilaterală și în diferite formate multilaterale și de aceea diplomația parlamentară are un rol important în extinderea cooperării la nivel bilateral și valorificarea rezultatelor obținute până în prezent.
La propunerea Delegației din Kazahstan, coroborat cu pozițiile deținute de vicepreședintele Senatului (Președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei și Rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București - cea mai mare universitate agronomică din această zonă a Europei), a fost agreată inițierea de demersuri pentru dezvoltarea cooperării în domeniile educației, cercetării științifice și agriculturii.
Senatoarea Nicoleta Pauliuc a salutat realizarea acestei întrevederi, în marja OSCE, arătând că agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei a generat un context geopolitic dificil pentru Asia Centrală. Partea română recunoaște și laudă poziția fermă a Kazahstanului în privința politicii de nerecunoaștere a regiunilor anexate și abordarea echilibrată a Astanei ca lider în Asia Centrală. Au fost apreciate în mod special pozițiile publice curajoase ale președintelui Tokayev privind reafirmarea primatului dreptului internațional și sunt recunoscute eforturile Kazahstanului de a se asigura că teritoriul său nu este folosit pentru ocolirea sancțiunilor. Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina reprezintă o încălcare gravă a tuturor acordurilor internaționale semnate după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Senatorul Cristian-Augustin Țăgârlaș – Niculescu a întărit că, în contextul actualei situații geopolitice complexe, cooperarea dintre UE și Asia Centrală este din ce în ce mai importantă. Asia Centrală joacă un rol critic în conectarea piețelor din Asia Centrală și de Est cu piața europeană, conectând Estul și Vestul, dar și Nordul și Sudul. Din perspectiva României, ca țară riverană la Marea Neagră, conectivitatea durabilă între UE și Asia Centrală este o prioritate constantă în politicile noastre. În acest context, UE a lansat noua sa Strategie pentru Asia Centrală în timpul primei Președinții a Consiliului Uniunii Europene deținută de România, în 2019. Prioritatea României este de a îmbunătăți conectivitatea între Europa și Asia Centrală de-a lungul Rețelei Centrale Trans-Caspice și pentru a dezvolta portul Constanța din România într-un hub de tranzit.
Partea kazahă a mulțumit părții române pentru stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale, România fiind o țară prietenă.
Aigul Kuspan, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare și Securitate, a mulțumit senatorului Cristian-Augustin Țăgârlaș – Niculescu care, în calitate de președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Kazahstan, a avut o activitate susținută pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale pe mai multe niveluri.
Ainur Argynbekova a declarat că diplomația kazahă este angajată în efortul diplomatic pentru facilitarea regimului de vize al UE pentru Kazahstan.
Senatorul Sorin Cîmpeanu a declarat că România sprijină pe deplin fiecare etapă a procesului de inițiere a negocierilor pentru un Acord de Facilitare a Vizelor între UE și Kazahstan.
Poziția foarte clară a României a fost exprimată și la nivelul UE (de exemplu, în întâlnirile Grupurilor de Lucru CONS relevante).
Concluzia ambelor părți, la încheierea întrevederii, a fost că raporturile interumane și conectivitatea sunt elemente cruciale care pot îmbunătăți semnificativ relațiile bilaterale dintre România și Kazahstan, iar inițiativa de facilitare a vizelor poate contribui semnificativ la acest obiectiv.
Din partea ambasadei Republicii Kazahstan în România au participat: E.S. ambasador Ali Yerlik și Kairat Karabayev, ministru-consilier.



Go to top