Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea delegației Senatului României, condusă de vicepreședintele Senatului, senatoarea Alina-Ștefania Gorghiu, cu prim-vicepreședintele Consiliului National Federal al Emiratelor Arabe Unite, Hamad Ahmad Al-Rahumi

Delegaţia Senatului României, condusă de vicepreședintele Senatului, senatoarea Alina-Ștefania Gorghiu, a avut astăzi, 14 decembrie a.c., o întrevedere, prima la acest nivel, după o lungă perioadă de timp, cu prim-vicepreședintele Consiliului National Federal al Emiratelor Arabe Unite, domnul Hamad Ahmad Al-Rahumi, și cu membri ai Comisiei de prietenie cu Europa.
 
Întâlnirea a avut loc în marja vizitei de lucru pe care delegația Senatului o efectuează în perioada 12-18 decembrie a.c. în Emiratele Arabe Unite, în vederea participării la evenimentele organizate de Pavilionul României la EXPO 2020 Dubai. Din delegația parlamentară fac parte și chestorul Senatului, senatorul Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, senatorul István-Loránt Antal, vicepreședintele Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, senatorul Florian-Dorel Bodog, liderul Grupului parlamentar PSD, senatorul Ștefan-Radu Oprea, liderul Grupului parlamentar PNL, senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, și liderul Grupului parlamentar UDMR, senatorul Lóránd Turos.
 
Cu prilejul convorbirilor, partea română și-a exprimat interesul în consolidarea cooperării cu Emiratele Arabe Unite, având drept cadru parteneriatul economic strategic dintre cele două state. Delegația română s-a arătat, în egală măsură, interesată în stimularea schimburilor comerciale prin promovarea de proiecte de investiții bilaterale și prin organizarea de întâlniri, la nivel înalt, dedicate acestor domenii de cooperare.
 
În acest context, a fost subliniată importanța extinderii cooperării prin continuarea și consolidarea cadrului bilateral oferit de Comisia Mixtă de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care urmează să se întrunească în sesiune ordinară în ianuarie 2022.
 
Totodată, demnitarii români au evidențiat oportunitățile de consolidare a relațiilor româno-emirateze în sfera energiei regenerabile, arătând că una dintre prioritățile actualului guvern de coaliție este acela de a pune bazele unui viitor sustenabil, pentru proprii cetățeni, precum și faptul că statul român alocă tranziției verzi 41% din totalul fondurilor Planului Național de Redresare și Reziliență al României, fiind unul dintre cele mai mari procente la nivel european.
 
În cadrul dialogului, senatorii români și-au exprimat aprecierea pentru contribuția semnificativă a Emiratelor Arabe Unite la dezvoltarea mișcării expozițiilor internaționale, prin organizarea, în premieră, a primei expoziții mondiale care se desfășoară în zona MENASA, în același an în care se sărbătoresc 50 de ani de la fondarea Emiratele Arabe Unite. În acest sens, delegația română a arătat că expoziția mondială de la Dubai, având ca temă principală „Connecting Minds, Creating the Future”, este o ocazie importantă, menită să contribuie la identificarea soluțiilor adecvate pentru provocările cheie ale secolului XXI. De asemenea, partea română și-a exprimat convingerea că EXPO 2020 va juca un rol esențial în remodelarea unei lumi post-pandemice, în care solidaritatea internațională este cheia pentru depășirea provocărilor.
 
În intervenția sa, vicepreședintele Senatului, senatoarea Alina-Ștefania Gorghiu, a adresat felicitări părții emirateze pentru exemplul pe care Emiratele Arabe Unite l-au oferit, la nivel regional, după alegerile din 2019 ale Consiliului Național Federal al EAU, prin realizarea parității de gen, exprimând încrederea că și România va adapta acest model la legislația națională sub forma cotelor electorale de gen.
 
La finalul întrevederii, cele două părți au reiterat importanța diplomației parlamentare în consolidarea ansamblului relațiilor bilaterale și au evidențiat disponibilitatea de a aprofunda dialogul interparlamentar bilateral, prin intensificarea activității Grupului parlamentar de prietenie cu Emiratele Arabe Unite și a cooperării între comisiile de specialitate ale celor două foruri legislative. În acest sens, părțile au convenit asupra elaborării unui plan concret de acțiuni comune.



Go to top