Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, a ambasadorului Republicii Populare Chineze, Han Chunlin

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, l-a primit vineri, 22 martie a.c., pe ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, Han Chunlin, la solicitarea părții chineze.
În cadrul întrevederii a fost trecut în revistă stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale, fiind reliefat contextul special al marcării, în acest an, a 75 de ani de relații diplomatice între România și China și respectiv aniversarea a 20 de ani de la semnarea Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare. A fost menționat nivelul ridicat al schimburilor comerciale și al investițiilor și a fost agreată necesitatea încurajării şi promovării în continuare a cooperării pragmatice dintre cele două state.
Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României a subliniat că, în relația bilaterală, unul dintre pilonii importanți în toată această perioadă l-a reprezentat poziția constantă a României de susținere a politicii “O singură Chină”, atitudine consecvent asumată de autoritățile române, pentru care oficialul chinez a exprimat înalta apreciere a autorităților de la Beijing.
Totodată, a fost abordată relația China-Uniunea Europeană, din perspectiva direcțiilor de colaborare agreate în cadrul Summit-ului la nivel înalt din decembrie 2023, pentru a continua promovarea unor relații bilaterale constructive și stabile.
Oficialul chinez a făcut în cadrul întrevedererii o expunere detaliată a viziunii conducerii Republicii Populare Chineze privind promovarea unui nou tip de relații internaționale, viziune politică ce îmbracă forma “Comunității de viitor împărtășit” și o reconsolidare a multilateralismului în societatea internațională.
Cei doi oficiali au discutat și despre o serie de dosare internaționale, cu accent pe evoluțiile situației de securitate din bazinul extins al Mării Negre. În context, președintele Comisiei pentru politică externă a ridicat în discuția cu oficialul chinez preocuparea României față de furnizarea de armament Federației Ruse de către o serie de state, printre care Coreea de Nord și Iran, în războiul de agresiune rus contra Ucraina.
Senatorul Titus Corlățean a ridicat în cadrul întrevederii situația unui cetățean român aflat în detenție în R.P. Chineză și a reiterat, cu acest prilej, apelul autorităților române ca partea chineză să evalueze acest caz ținând cont de considerentele umanitare implicate și să răspundă cererii părții române de a da curs solicitărilor de transferare a cetățeanului menționat pentru executarea pedepsei în România, ceea ce ar permite și un acces mai facil al familiei, cu atât mai mult cu cât starea sa de sănătate este precară și suscită preocupări serioase la București.
Cei doi oficiali au decis să mențină un contact instituțional pe această temă, pentru evaluarea evoluțiilor ce pot apărea pe marginea acestui dosar.



Go to top