Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Participarea președintei Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, Gabriela Crețu, la lansarea European Movement Romania

Președinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, Gabriela Crețu, a participat în data de 25 septembrie la evenimentul de lansare al European Movement Romania. În cadrul evenimentului, desfășurat la Spațiul Public European, au luat parte invitați precum profesorul universitar doctor Iordan Bărbulescu, câștigător al Premiului Cetățeanului European, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Marin Florian, membru în Comitetul Economic și Social din România, precum și alți reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile și jurnaliști. Evenimentul a fost găzduit de Victor Negrescu, fondatorul filialei din România și l-a avut ca invitat special pe Secretarul General al European Movement International, Petros Fassoulas.
În intervenția sa, senatoarea Gabriela Crețu a salutat în primul rând efortul de a iniția filiala din România a European Movement, subliniind importanța unui astfel de demers în contextul mișcărilor eurosceptice tot mai ample. Totuși, parlamentarul român a adus în discuție nevoia unei reflectări critice asupra construcției europene în actuala sa formă, aceasta generând multiple inegalități și dezechilibre economice atât în interiorul statelor membre cât și între acestea. „Cred că Uniunea nu trebuie promovată, că nu e de vânzare. Ea trebuie cunoscută, înțeleasă și reconstruită! Cu noi în postura de contributori.”
Uniunea trebuie să răspundă unei serii probleme (inegalitățile în creștere, sistemul monetar fragil și creșterea rolului său la nivel global) și provocări precum a patra revoluție industrială, revoluția digitală, care împreună riscă să împartă societatea între beneficiari și pierzători. Senatoarea a subliniat faptul că toate sistemele de pensii sunt corelate cu existența unui loc de muncă și contribuțiile aferente acestuia, și că orice schimbare în structura pieței muncii poate avea consecințe grave asupra întregii societăți. O altă problemă adusă în discuție au fost și schimbările climatice, care sunt rezultatul acelorași schimbări socio-economice care în momentul de față pun sănătatea noastră și a planetei în pericol.
În încheiere, Gabriela Crețu s-a declarat o susținătoare a European Movement Romania și și-a oferit sprijinul în viitoarele demersuri ale organizației.



Go to top