Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, cu Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella

Președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut miercuri, 19 iunie a.c. o întrevedere cu Sergio Mattarella, Președintele  Republicii Italiene.
 
Înaltul demnitar român i-a urat bun venit înaltului oaspete la cea de a doua vizită oficială pe care acesta o desfășoară în România, precedenta având loc în anul 2016.
 
Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că Italia este un partener strategic și un prieten apropiat al României, cele două țări construind, de-a lungul anilor, o relație bazată pe prietenie strânsă și încredere reciprocă, fundamentată pe rădăcinile istorice, lingvistice și culturale comune.
 
Unul din pilonii esențiali ai aceste relații este cooperarea economică bilaterală, Italia fiind, de mulți ani, al doilea partener comercial al României, cu schimburi bilaterale reprezentând aproximativ 10% din totalul comerțului exterior al țării, cu un maxim de 20 de miliarde Eur, atins anul trecut - a precizat președintele Senatului.
 
Apreciem sprijinul pe care Italia îl acordă României în admiterea în Spațiul Schengen și cu vămile terestre și sperăm că acest obiectiv de țară să fie atins cât de curând.
Recunoaștem susținerea pe care Italia o acordă Republicii Moldova, în cadrul procesului de aderare europeană. Chiar înainte de a sosi în România, șeful statului italian a fost la Chișinău, unde a reiterat acest sprijin.
Mă bucur că Sergio Mattarella apreciază contribuția pe care românii din Peninsulă o au la economia italiană. Conaționalii noștri sunt cea mai mare comunitate străină din țara sa și una dintre cele mai bine integrate
”, a firmat Nicolae-Ionel Ciucă.
 
Referitor la agenda europeană, demnitarul român a menționat că România, alături de Italia, pledează constant pentru promovarea extinderii Uniunii Europene. Ambele țări împărtășesc viziunea comună privind necesitatea extinderii, în special în raport cu Republica Moldova și Ucraina, susținând ferm aceste demersuri datorită importanței lor pentru stabilitatea și prosperitatea regiunii.
 



Go to top