Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea vicepreședintelui Senatului României, Robert-Marius Cazanciuc, cu E.S. Nikola Selaković, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia

Vicepreședintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, a avut o întrevedere, luni, 27 iunie a.c., cu E.S. Nikola Selaković, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia, în cadrul unei vizite oficiale.
În cadrul întrevederii, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală  în plan social, politic și economic.
Cei doi demnitari au evocat întâlnirea pe care au avut-o la București, în calitate de miniștrii ai Justiției. Pornind de la această experiență comună, au convenit să contribuie la împărtășirea experiențelor României care ar putea fi de folos Serbiei în parcursul european, în ceea ce privește procesul de reformă a sistemului judiciar și de creștere a încrederii publicului în actul de justiție.
Senatorul Cazanciuc a exprimat aprecieri pentru eforturile personale ale ministrului Nikola Selaković pentru rezolvarea unei probleme de foarte lungă durată de pe agenda bilaterală, respectiv Complexul Luceafărul, în concordanță cu preocupările și interesele României.
Ministrul Selaković a exprimat interesul părții sârbe în proiectele comune de autostradă, cale ferată, interconectare a rețelelor de electricitate și gaze, ca parte a efortului comun de consolidare a relațiilor dintre cele două țări.
Demnitarul român a  evocat relațiile foarte bune la nivel personal între români și sârbi și dorința de a sprijini comunitatea românilor din Serbia în păstrarea și dezvoltarea identității culturale și religioase, precum și interesul părții române de a realiza proiecte de twinning, pornind de la procesul de aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, ce ar putea servi ambelor țări și vor putea deschide calea către o cooperare consolidată după aderarea Serbiei.
Ambele părți au subliniat necesitatea stabilirii unui nivel mai ridicat de aprofundare a legăturilor dintre cele două state și o agendă mai substanțială de dialog și cooperare bilaterală, accentuând necesitatea organizării unor întâlniri mai dese la nivelul instituțiilor statului, care să aducă beneficii celor două popoare și să ajute la dezvoltarea relațiilor economice, culturale și de aspirații europene.
 
 
 



Go to top