“Pentru mulți dintre noi, secolul 21 va fi un secol al cooperării sau nu va fi deloc!” a declarat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna senator Gabriela Crețu, la Reuniunea online a preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC), organizată sub președinția Germaniei a Consiliului UE

Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului României, doamna Gabriela Crețu, a participat în perioada 13 – 14 septembrie 2020, la Reuniunea online a preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC).
Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Germania, în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției rotative a Consiliului UE,  după mandatul deținut de Croația.
Reuniunea deschisă de Președintele Bundesratului al Republicii Federale Germania, dl Dietmar Woidke, a avut două teme majore: Raportul Guvernului Republicii Federale Germane referitor la Președinția sa la Consiliul UE, prezentat de către Heiko Maas, ministrul pentru afaceri externe și cea de-a doua sesiune, care s-a axat pe Gestionarea consecințelor crizei generate de pandemia Covid-19 și lecțiile învățate.
În intervenția sa principală din primul panel al conferinței, președinta CAE Senat a evidențiat faptul că “pentru mulți dintre noi, secolul 21 va fi un secol al  cooperării sau nu va fi deloc! După schimbările climatice și nevoia de reglementare a sistemului financiar global, epidemia ne-a predat încă o dată această lecție. Din păcate, la scară globală, nu toată lumea crede la fel.”
Totodată, doamna senator a adresat  două  întrebări ministrului afacerilor externe, iar prima întrebarea fost legată de poziția Germaniei referitoare la reforma Organizației Mondiale a Comerțului. Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a subliniat că “suntem conștienți cu toții de faptul că multe dintre aranjamentele și instituțiile postbelice nu mai funcționează sau au nevoie de reforme pentru a se adapta provocărilor actuale. Una dintre ele este Organizația Mondială a Comerțului. Pentru clasa muncitoare și clasa de mijloc din statele membre și din țările în curs de dezvoltare, actuala OMC este profund asociată cu globalizarea neoliberală. Sprijinirea piețelor deschise fără schimbarea regulilor nu sună bine deloc pentru o mare majoritate și subminează Uniunea!”
În ceea ce privește al doilea aspect adus în atenția ministrului german al afacerilor externe, doamna senator Crețu a subliniat că “Multilateralismul a fost fundamental după  război. Este și pentru viitor! Salutăm nou lansata Alianță pentru multilateralism! Din păcate, nu este foarte clar câte laturi presupune multilateralismul! Există o diviziune crescândă între statele membre în ceea ce privește includerea Chinei sau a Rusiei și nu există o poziție autonomă comună clară a Uniunii Europene.” Astfel, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului a solicitat Președinției germane și Înaltului Reprezentant “să înceapă sau să continue procesul de definire a acestei poziții comune, acceptate de fiecare stat membru, pentru a evita divizările inutile. Este important să evităm începerea unor războaie pe care nimeni nu le  poate câștiga, dar toată lumea le poate pierde!” a concluzionat doamna senator.

La conferință au participat delegațiile comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor ţărilor membre UE reprezentanţi ai statelor candidate şi potenţial candidate, membri ai Parlamentului European, cum ar fi Mairead McGuinness si ai Comisiei Europene între care dl Frans Timmermans, Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene.
Preşedinţia Consiliului UE deținută de Germania are motto-ul “Împreună pentru redresarea Europei”, iar domeniile prioritare sunt: Răspunsul UE la criza Covid 19, O Europă mai puternică și inovatoare, O Europă echitabilă, Europa sustenabilă, Europa securității și valorilor comune, Europa eficientă pentru o ordine internațională bazată pe reguli și ancorată în parteneriat. Președinția germană se angajează să le soluționeze o serie de provocări europene încă de  actualitate cum este  Cadrul financiar multianual 2021-2027 (CFM) și Gestionarea crizei Covid 19.


Go to top